Boza: Cu banii dați pe certificatele CO2 puteam construi un grup nou, pe gaze, de 250 MW, în fiecare an

1231

Complexul Energetic Oltenia trebuie să plătească în acest an certificate de emisii de dioxid de carbon în valoare de 1,6 miliarde de lei, echivalentul a 51% din cifra de afaceri, a declarat directorul general al companiei, Sorin Boza. Cu această sumă, compania și-ar fi putut construi un grup nou de 250 MW, pe gaze, în fiecare an.
„Anul trecut am plătit pentru certificatele de emisii 1,45 miliarde de lei, iar anul acesta estimăm 1,6 miliarde de lei. Anul trecut certificatele au însemnat 49,3% din cifra de afaceri, iar anul acesta vom trece de 51% din cifra de afaceri. Ce puteam face cu acești bani? Puteam construi un grup nou, pe gaze, de 250 MW, în fiecare an”, a spus Boza.
Compania are deja un plan de decarbonizare, prin realizarea unor grupuri pe gaz și a unor parcuri fotovoltaice. „Trebuie să găsim soluții și sunt soluții. Vom investi în construcția celor două grupuri pe gaze (cel de la Craiova 2 și unul la Turceni), vom investi în panourile fotovoltaice, ca să fim competitivi pe piața de energie”, a spus Boza, explicând că, odată cu intrarea în piață a celor două grupuri pe gaze, concomitent cu retragerea a trei grupuri pe cărbune, emisiile vor scădea de la 0,94 certificate/MWh la 0,7 certificate/MWh. „Este o scădere semnificativă, și este conformă abordării europene, de decarbonizare”.
În această primăvară, pentru a plăti toate certificatele de emisii aferente anului trecut, CE Oltenia a contractat credite de 500 de milioane de euro de la șase bănci.
În prezent, CE Oltenia lucrează la o schemă de sprijin în vederea achiziționării certificatelor de carbon. „Sper să găsim soluția corectă și legală să putem merge mai departe. Suntem răspunzători de viața a 13.000 de angajați, a 58.000 de subcontractanți care lucrează pentru noi, de viața și siguranța sistemului energetic național”, a mai spus Boza, într-o conferință de profil.
I.I.

1 COMENTARIU

  1. Nu era nevoie sa construiti, aveti cel mai bun grup pa gaze gr.1 de la CET Chitcani (Braila).Din pacate atunci cand se putea face ceva benefic, era concurent pentru energia electrica furnizata de CEO pe carbune,asa ca sa uitat de el si era si punea in pericol investitia in regenerabile realizata pe acelasi amplasament.Dar apropo, anul asta se aproba ajutorul de stat pentru plata certificatelor de CO2 (?????) peste 1-2-3- ani ce faceti ?In ceeaa ce privesc regenerabilele, ar trebui sa mai rugati specialistii din CEO(care mai sunt) sa va explice ce inseamna o investitie in regenerabile care sunt avantajele si mai ales problemele.Dar recunosc suna frumos cand zici ca te ocupi de regenerabile, de fapt toata lumea buna se ocupa ca sunt benefice deplasarile la Bruxelles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here