Polițiștii de la sate, evaluați de primari. „Pentru acest tip de subordonare există Poliția Locală”

1531

Primarii de comune vor să evalueze activitatea polițiștilor din localitate și să le dea calificative. În acest sens, Asociația Comunelor din România a trimis o propunere către Ministerul Afacerilor Interne, pentru aviz. Sindicaliștii din poliție critică dur demersul, argumentând că se vrea politizarea poliției. „O super idee”, spune primarul din Turburea, susținut și de edilul din Stejari. „Propunerea este bună, nu văd de ce s-ar împotrivi”, afirmă Robert Păiuși. Alți primari ridică însă problema numărului redus de personal de la posturile de poliție.

Asociația Comunelor din România (ACoR) a trimis Ministerului Afacerilor de Interne o propunere de schimbare a legislației, cerând ca „premergător evaluării activității și conduitei șefului structurii teritoriale de Poliție, să se solicite de la primar o fișă de evaluare locală”. „Efectiv sunt șefi ai posturilor de poliție pe care primarii nici nu îi cunosc. E normal așa? Sunt puși în funcție, înlocuiți, iar primarii habar nu au”, a argumentat Emil Drăghici, președintele ACoR.

„O super idee”
Primarul comunei Turburea, Ion Bîrcă, îmbrățișează propunerea, argumentând că nu tot timpul există o bună colaborare între primari și polițiștii comunali. „O super idee, pentru că munca grea se face cu primarul, iar polițistul trebuie să fie lângă el. Aici, la Turburea, este destul de bine, avem colaborare poliție-primărie. Singurul lucru de care mă plâng eu este că sunt puțini ca număr. Sunt doar trei polițiști care trebuie să acopere întreaga comună, 35 de kilometri. Sunt foarte puțini, dar îmi place de ei că își fac treaba bine”, spune Bîrcă, menționând că nu înțelege îngrijorarea sindicaliștilor din poliție. „Ce imixtiune politică?! Nu vorbim despre politică acum. Dacă polițistul nu vine lângă tine să te ajute, ce să faci tu ca primar… Nu ar trebui ca și cei din poliție să se împotrivească. Nu mai sunt timpurile acelea, când polițistul tăia și spânzura. Asta trebuie să facem, să colaborăm”, conchide edilul PSD.

Primar: Prea puțini polițiști
La fel crede și primarul comunei Stejari, Robert Ionuț Păiuși, care reclamă numărul insuficient de polițiști. „Din punctul meu de vedere, este o propunere bună. Am avut și clinciuri, și neînțelegeri, dar până la urmă trebuie să colaborăm. Noi avem doi polițiști în comună. Vă dați seama că sunt prea puțini, mai ales că nu stau tot timpul acolo, stau doar opt ore. De ce să nu se implice primarii? Dar atunci când ei ne cer ajutorul să le reabilităm posturile de poliție este bine?”, se întreabă Păiuși.
Și primarul din Lelești este mulțumit de colaborarea pe care o are cu agenții de poliție din sat. Sunt, totuși, prea puțini, susține Vasile Laurențiu Turcilă. „Ce pot să spun este că la mine în comună este colaborare maximă cu polițiștii. Nu am nicio problemă. Avem doi polițiști în comună, pentru că unul a ieșit la pensie, și așteptăm să vedem și când va veni cel de-al treilea. Numărul este insuficient, nu știu exact acum ce organigramă le-a mai făcut lor, merg mai mult pe patrule, nu sunt efectiv la post toată ziua. Să zicem că la Lelești mai acoperă comuna, dar o fac timp de opt ore și în mod normal ar trebui să aibă schimb”, spune Turcilă.
În schimb, Gheorghe Cîrstea, primarul comunei Hurezani, membru în Consiliul Director al Asociației Comunelor din România, nu știa prea multe detalii despre propunerea înaintată către Interne. „Nu aș dori să vorbesc prostii. O să mă interesez și o să revin cu un telefon”, a spus edilul, lucru care însă nu s-a mai întâmplat.

„Primarii să își vadă de treaba lor”
O reacție categorică a venit din partea sindicaliștilor din poliție. „Ne vom opune cu vehemență. Nu putem să lăsăm Poliția Română să fie subordonată politic. Băieții să își vadă de treaba lor, de infrastructură”, a susținut Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, pentru Digi24.
Nici Internele nu agreează propunerea edililor, susținând că primarul are doar competențe de evaluare a activității poliției locale, pe care o are în subordine. „MAI nu a inițiat și nici nu intenționează să inițieze modificări care să impună includerea primarilor de comune în procesul de evaluare a activității polițiștilor din mediul rural. Poliția Națională are propriul sistem de evaluare profesională, nefiind necesară vreo imixtiune din partea primarilor. Pentru acest tip de subordonare există Poliția Locală”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here