S.O.S. sectorul energetic! „Mii de oameni vor rămâne fără un loc de muncă”

1206

Partidul Național Liberal a depus miercuri, la Camera Deputaților, o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Anton Anton, intitulată „S.O.S sectorul energetic! PSD și ALDE duc România în beznă!”. În sectorul de cărbune nu sunt bani pentru modernizări și pentru achiziția de certificate de CO2, susțin liberalii. „Minele se vor închide pentru că exproprierile nu s-au făcut cum trebuie. Peste 15.000 de oameni vor rămâne în Oltenia și Valea Jiului fără un loc de muncă”, arată textul moțiunii.

Prin această moțiune, PNL atacă dur ALDE și pe „adevăratul ministru al Energiei, Daniel Chițoiu”. Moțiunea este semnată de 68 de parlamentari ai PNL. „Tema este de actualitate – suntem foarte îngrijoraţi de creşterea preţului la energie electrică şi gaze, de faptul că nu avem o strategie energetică naţională aprobată până acum, o tot discutăm de cinci ani de zile, de faptul că securitatea energetică a României este pusă în pericol, de faptul că suntem marginalizaţi în Europa şi de faptul că nu încurajăm consumul de gaze naturale, nici până la această oră o hotărâre de Guvern care trebuia aprobată din 17 septembrie nu este publicată în Monitorul Oficial”, a declarat în plenul Camerei Deputaţilor liberalul Virgil Popescu.
Liberalii precizează că Guvernul a creat un haos legislativ, iar una dintre consecințele acestui fapt este creșterea prețului final la energia electrică. „Prețurile finale la energie electrică au crescut cu peste 20% în 2018 față de nivelul din 2015. Prețurile finale la gaz natural au crescut cu peste 15%. Mai grav este că piața a fost afectată de distorsiuni majore întrucât atât ANRE, cât și companiile mari în care statul român este acționar majoritar sau semnificativ, au fost deprofesionalizate și politizate prin angajarea «în masă» a unor rude, apropiați sau oameni de partid ai liderilor PSD-ALDE”, se arată în textul moțiunii.
În același document se vorbește și despre taxele impuse prin O.U.G. 114/2018, despre care liberalii spun că au îngreunat și mai mult situația sectorului energetic.
În plus, susține PNL, în sectorul de cărbune „nu sunt bani pentru modernizări și pentru achiziția de certificate de CO2. Minele se vor închide pentru că exproprierile nu s-au făcut cum trebuie.
Peste 15.000 de oameni vor rămâne în Oltenia și Valea Jiului fără un loc de muncă”.
Moţiunea simplă pe energie va fi dezbătută luni, în plenul Camerei Deputaţilor, iar votul final va fi marţi, a decis Biroul permanent al Camerei. Moţiunea este susţinută şi de deputaţii PMP.
I.IRINOIU

1 COMENTARIU

  1. Nu stiu ce zic cei de la pnl , dar certificatele de CO2 nu sunt pentru sectorul minier ci pentru termo, in sectorul minier se achizitioneaza certificate verzi , inca ,astea avand valori mici in comparatie cu certificatul de CO2- undeva la 22 euro pentru fiecare MWh produs de trmo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here