Au consumat pastile de 10 milioane de euro

1562

Gorjenii se îndoapă cu medicamente! Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj a decontat, anul trecut, circa 48 de milioane de lei pentru reţetele compensate şi gratuite. Asta înseamnă că gorjenii au cumpărat mai multe doctorii ca în 2017. Cel mai ridicat consum de medicamente s-a înregistrat în perioada rece a anului, atunci când s-a pus accentul pe tratamentele pentru răceli şi gripă.

Gorjenii sunt tot mai bolnavi, asta dacă privim statisticile referitoare la consumul de medicamente. Cum farmacii sunt la tot pasul, în 2018, asiguraţii din judeţul Gorj au înghiţit pastile de 10 milioane de euro. „Din situaţia valorică a consumului de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu în ultimii 5 ani, se poate observa o uşoară creştere a acestuia în anul 2018 comparativ cu anul 2017”, arată datele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.
Efectiv, CJAS Gorj a virat, anul trecut, farmaciilor din judeţ nu mai puţin de 47,6 milioane de lei pentru medicamentele compensate şi gratuite. Cu aproape două milioane de lei mai mult decât în 2017, constatându-se o creştere a consumului de medicamente în perioada rece a anului. De pildă, în luna octombrie s-au eliberat reţete gratuite şi compensate de peste 4,4 milioane lei.
Bolile aparatului circulator, tumorile și afecțiunile aparatului digestiv fac ravagii printre gorjeni. Statisticile arată că în județ sunt înregistrate peste 48.000 de persoane hipertensive, peste 8.000 de bolnavi de cancer și peste 16.000 de diabetici.

Câte farmacii sunt în judeţ
Casa de Sănătate Gorj a avut, anul trecut, încheiate contracte pentru eliberarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu cu 52 de societăţi comerciale farmaceutice, care au în structură 128 de farmacii şi 30 de oficine locale. Cele mai multe farmacii se găsesc în mediul urban, 81 la număr. „Repartiţia în teritoriu a furnizorilor de servicii de medicamente este una destul de bună, fiind acoperite toate zonele urbane şi cea mai mare parte din zonele rurale”, potrivit reprezentanţilor CJAS Gorj.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here