Șeful CJ Gorj: Spitalul Județean nu va rămâne fără acreditare

1338

Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, dă asigurări că spitalul din Târgu Jiu nu va rămâne fără acreditare. Șeful CJ Gorj anunță, în acest an, investiții de circa șapte milioane de lei la unitatea sanitară. „Am făcut o listă de priorități de investiții la spital și ne ținem de ea”, mai spune Popescu.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a declarat că nu ar dori să fie tratată ca pacient la spitalul din Târgu Jiu, sesizând mai multe nereguli după o vizită inopinată la unitatea sanitară condusă de managerul Gigel Capotă. Principala problemă a spitalului o reprezintă lipsa unor circuite care să permită îngrijirea cât mai rapidă și eficientă a pacienților. Faptul că SJU Târgu-Jiu funcționează în trei clădiri în tot atâtea zone ale orașului face de multe ori ca pacienții să fie plimbați de la o locație la alta. Conducerea Spitalului Județean are însă la dispoziție o lună pentru a remedia deficiențele constatate, astfel riscă să-i fie retrasă acreditarea.

„Vom remedia problemele”
Acest lucru nu se va întâmpla, dă asigurări șeful Consiliului Județean Gorj. „Asigur toți gorjenii că Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu nu va avea acreditarea retrasă. Avem o acreditare valabilă până în anul 2021. Așteptăm concluziile raportului de control al Ministerului Sănătății”, spune Cosmin Popescu, președintele CJ Gorj, convins fiind că problemele se pot remedia. „Dacă sunt inadvertențe din punct de vedere tehnic, din punct de vedere medical, al circuitelor funcționale, le vom remedia. Din câte am înțeles, marea problemă este în ceea ce privește anumite proceduri ce trebuie respectate pe viitor de către tot personalul din spital și anumite circuite funcționale. Spitalul a fost construit înainte de 1989 și pe anumite segmente, pe anumite structuri, care nu permite, să spunem, un circuit adaptat anilor în care trăim și procedurilor noi, dar dacă tehnic se poate interveni, cu siguranță, o vom face astfel încât circuitele, normele și procedurile să fie respectate. Repet, și o spun ferm și convins, Spitalul Județean de Urgență nu va avea probleme în ceea ce privește retragerea unei activități”, a mai punctat șeful Consiliului Județean Gorj.

Dotări noi și secții reabilitate
Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu va beneficia de investiții importante în acest an. „Am făcut o listă de priorități de investiții și ne ținem de ea. Pediatria era o prioritate, deja se lucrează, iar termenul de finalizare a lucrărilor este luna iunie. Doamna ministru Pintea se va ține de cuvânt, pentru că în fața Consiliului medical a spus că tot ceea ce înseamnă aparatură și mobilier va fi asigurat din fondurile Ministerului Sănătății”, a mai declarat Cosmin Popescu.
Investițiile la spital se vor ridica în acest an la circa șapte milioane de lei. Este vorba despre achiziționare de aparatură medicală și modernizare de secții. „Patru milioane de lei vor merge către aparatură, urmând a fi achiziționate două aparate pentru radiologie imagistică, 15 paturi pentru ATI și 130 de paturi pentru dotarea secțiilor care anul acesta vor intra în reabilitare. Vorbim de Cardiologie, secția de Endocrinologie și Obstetrică-Ginecologie. Din păcate, bugetul este mic, județul este mic, dar tot ce avem bani pe investiții o să canalizăm către Spitalul Județean de Urgență”, a mai dat asigurări președintele Consiliului Județean Gorj.

Noi controale
Sorina Pintea a explicat că problemele reale ale sistemului nu ţin de finanţare, ci de necunoaştere şi de nerespectarea protocoalelor şi regulilor deja existente. „Cea mai gravă problemă constatată în aceste zile este necunoașterea legislației, a regulilor, a protocoalelor și procedurilor. Sistemul nu este ceva abstract la care ne uităm și spunem că nu merge. Sistemul suntem noi. Voi continua controalele”, a transmis Pintea.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here