Incredibil! Spor de xerox la o primărie din Gorj

3699

O primărie din județul Gorj și-a răsplătit din plin angajații. Administrația publică a acordat, de-a lungul vremii, nu mai puțin de patru sporuri, aceste recompense dublându-le unora dintre ei salariile. Culmea, un salariat al instituției a primit bani în plus la leafă pentru că a lucrat cu… xeroxul.

Sporurile acordate de Primăria Vladimir au fost desființate de inspectorii Curții de Conturi, care le-au considerat a fi nelegale. Ultimul control a avut loc la Vladimir spre sfârșitul anului 2018. Auditorii Camerei de Conturi Gorj au depistat numeroase nereguli la primăria condusă de Ion Ianăşi. Una dintre ele se referă la efectuarea de cheltuieli de personal neprevăzute de legislația în vigoare, în sumă totală de 322 mii lei. Mai precis, salariații primăriei au beneficiat de sporuri de dispozitiv de 25%, spor de dificultate de 50% și spor de stabilitate de 15% la salariul de încadrare. Ba mai mult, instituția publică a acordat spor de xerox în cuantum de 15% din salariul de bază unui angajat care se ocupa cu multiplicarea documentelor din primărie. În acest caz este vorba despre o sumă de 3.000 de lei.

„Este total greşit”
Primarul comunei Vladimir, Ion Ianăşi, susține că aceste sporuri nu se mai dau de câțiva ani, deși auditul financiar face referire la anul de execuție bugetară 2017. „Noi nu mai dăm aceste sporuri. Ce-au constatat dânşii a fost prin 2013, acum nu mai dăm. Acel spor de xerox a fost dat prin dispoziție unui angajat, după care i s-a tăiat, nu a mai beneficiat de el. Era vorba despre un angajat care se ocupa de xerox, cred că undeva la 5-6 luni l-a încasat, nu mai ştiu exact. Nu se mai dau nici un fel de sporuri în prezent. Şi noi am recâştigat unele dintre ele în instanță, am avut hotărâri judecătoreşti. Dar acum, după noua lege a salarizării, nu s-au mai dat”, ne-a declarat primarul Ion Ianăşi, susținut de secretarul Constantin Enache. „Noi nu am mai avut sporuri din 2012, le-au imputat şi le-am lăsat naibii în pace. Este total greşit! Nu e spor de xerox, persoana care lucra la xerox a fost prinsă pe un spor de 15%, de condiții vătămătoare. Nu l-a primit mult timp, căci ni s-a defectat xeroxul”.
Mai mult, în raport scrie negru pe alb că s-a încălcat legea și cu privire la modul de stabilire a indemnizațiilor persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică – primar, viceprimar – , în această situație fiind vorba despre o sumă de 79 mii lei.

Alte nereguli
Curtea de Conturi a mai constatat că nu au fost înregistrate în evidența contabilă obligațiile datorate de ordonatorul terțiar de credite, Școala Gimnazială Nr. 1 Andreești, în sumă de 343.187 lei, reprezentând drepturile salariale câștigate în instanță, ca urmare a sentințelor civile definitive și irevocabile.
Ba mai mult, primăria a cheltuit 60 de mii de lei cu asistența juridică și reprezentare în instanță, din cauza nerespectării legii cu privire la modul de administrare a contractelor de achiziție publică. Bugetul local a fost păgubit cu 13 mii lei prin neurmărirea încasării în termenele legale de prescripție a veniturilor din amenzi datorate de persoanele fizice. „Abaterile constatate se află în curs de valorificare”, potrivit auditorilor Curții de Conturi.
I.I

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here