APIA Gorj dă bani pentru sectorul zootehnic

485
oiAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj a încheiat zilele trecute acţiunea de control administrativ al cererilor depuse pentru specia bovină, precum şi cele de control şi supracontrol la faţa locului pentru specia ovine/caprine. Astfel, în urma verificărilor efectuate, la specia bovină au fost declarate eligibile un număr de 8.192 cereri pentru un efectiv de 40.506 animale.

În urma controlului respectiv, au fost confirmate 20.403 capete de animale, dintr-un număr de 23.403 animale solicitate la plata. APIA Gorj a înregistrat, în anul 2009, un număr de 8.809 cereri ale fermierilor pentru acordarea plăţilor naţionale directe complementare în zootehnie.

Pentru acordarea primei pe exploataţie la specia bovină au fost înregistrate 8.205 cereri pentru un efectiv de 41.473 capete, iar pentru specia ovine/caprine au fost primite 604 cereri pentru 87.157 capete.
Printre cauzele care au condus la declararea unor cereri ca neeligibile sau la diminuarea numărului de animale pentru care se acordă plăţile naţionale directe se numără completarea eronată a cererilor de sprijin, respectiv trecerea incorectă a codului de exploataţie şi/sau a numărului de identificare a animalelor şi neconcordanţa dintre datele din baza naţională de date (Registrul Naţional al Exploataţiilor) şi animalele existente la faţa locului. De asemenea, la specia ovine/caprine a fost constatată nerespectarea condiţiei privind păstrarea în exploataţie a efectivului de animale pentru care s-a solicitat sprijin financiar, până la data finalizării controlului în teren, adică 15.09.2009.
Plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic se acordă pentru specia bovină sub forma primei pe exploataţie, iar la specia ovine/caprine sub forma primei pe cap de animal. În 2009, prima pe exploataţie pentru specia bovină se acordă, în funcţie de efectivul de bovine înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) la data de 31 ianuarie 2008, pentru exploataţiile cu minimum 3 capete de bovine cu vârsta minimă de 6 luni, la data de referinţă menţionată anterior, exploataţia să fie înregistrată la data depunerii cererii, iar fermierul să nu înregistreze datorii la bugetul local şi la bugetul de stat. Sprijinul financiar se acordă, la specia bovină, şi pentru exploataţiile nou înfiinţate, respectiv în perioada 1 februarie 2008 – 31 ianuarie 2009.
Pentru specia ovine/caprine prima pe cap de animal se acordă cu condiţia deţinerii unui număr minim de 50 de ovine femele sau minim 25 capete caprine femele, înregistrate în RNE la data de 31 martie 2009.
Potrivit regulamentelor europene toate cererile depuse în vederea acordării plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic sunt supuse unui control administrativ în cadrul căruia sunt confruntate datele înscrise de fermier în cerere cu cele existente în baza de date(RNE).
La specia ovine/caprine se efectuează, în mod obligatoriu, un control şi un supracontrol la faţa locului. Menţionăm că în acest an s-a efectuat controlul pe teren pentru un eşantion de 15%, din numărul total de cereri depuse la nivelul judeţului. Din eşationul extras pentru controlul la faţa locului, s-a efectuat şi un supracontrol în procent de 1% din eşantionul supus controlului.
Potrivit legislaţiei în vigoare, centralizatoarele privind efectivele eligibile la plată pentru anul 2009, se transmit la Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale până la data de 15 septembrie pentru specia bovine, respectiv până la data de 15 octombrie pentru specia ovine/caprine.
Valoarea sprijinului financiar aferent atât primei pe exploataţie la specia bovină cât şi primei pe cap de animal pentru specia ovine/caprine se va stabili prin hotărâre de guvern. În anul 2008 sprijinul financiar a fost de 495 lei/cap de animal la specia bovina şi 43,9 lei/cap de animal la specia ovine/caprine.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here