Campanie împotriva fumatului, lansată la Târgu-Jiu

374

antitutun campanieCu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, specialiştii în domeniul prevenţiei consumului acestui drog au lansat o campanie de conştientizare. Evenimentul a avut loc în prezenţa reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj şi a mass-media.

Ziua Mondială Fără Tutun (ZMFT) se celebrează în data de 31 mai, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. ZMFT se sărbătoreşte din 1987 la nivel mondial. „În fiecare an, Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrele de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) în parteneriat cu colaboratori tradiţionali: DSP, Penitenciarul şi majoritatea instituţiilor de învăţământ din judeţ se desfăşoară o serie de activităţi”, declara Laurenţiu Şoşoi, coordonatorul CPECA Gorj. Cu ocazia promovării măsurilor de prevenire a consumului de tutun, la nivelul judeţului nostru a fost lansată şi o campanie anti-fumat. „Tot astăzi, 31 mai, se lansează şi campania denumită generic „Fă din fiecare zi o zi fără tutun!”, pentru promovarea Convenţiei Cadru Privind Tutunul. Scopul şi manifestările acestei campanii sunt informarea şi conştientizarea privind riscurile consumului de tutun, precum şi încurajarea factorilor de decizie”, explica Laurenţiu Şoşoi. Cu aceeaşi ocazie a fost prezentată şi Convenţia Cadru Privind Tutunul, tratat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, semnat la 29 iunie 2004, urmat de ratificarea în Parlamentul fiecărei ţări membre. Tratatul a fost ratificat în ţara noastră în 2005. Conform specialiştilor, nu doar fumătorii sunt expuşi riscurilor pe care le presupune consumul de tutun, ci şi cei care se află în preajma acestora ,,fumatul pasiv fiind considerat chiar mai periculos decât cel propriu-zis. „Fumatul pasiv este unul dintre factorii cei mai nocivi. De aceea, o campanie din acest an se derulează pe fondul conştientizării riscurilor la care se expun fumătorii pasivi”, confirmă coordonatorul CPECA Gorj.

DSP luptă pentru prevenirea consumului de tutun

Prezentă la lansarea campaniei împotriva tutunului, Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj a spus că „rolul nostru ca şi DSP este acela de prevenţie, în primul rând. Noi am încercat, prin acţiunile desfăşurate în aceste zile, să aducem în rândul tinerilor aceste informaţii, să le spunem la ce se expun consumând tutun. Sunt acţiuni întreprinse în şcoli, la Centrul Maternal, la Penitenciar. Sperăm ca apelul nostru să ajungă la consumatori şi ei să înţeleagă că acest tutun nu este deloc benefic pentru sănătate. Sunt efecte negative la toate organele, pentru că întreg organismul suferă din cauza tutunului”. Nu doar elevii şi tinerii sunt vizaţi de acţiunile de prevenire ale specialiştilor DSP Gorj, ci şi părinţii, aceştia fiind, de fapt, pionul principal în procesul de educare a copiilor. „Noi încercăm să vorbim şi cu părinţii, pentru că ei sunt cei care trebuie să-i conştientizeze pe copii. În primul rând trebuie educaţi părinţii, pentru că ei sunt un exemplu pentru copii”, confirmă Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj. Şi pentru că fumatul este cauza unor numeroase afecţiuni, care conduc chiar şi la deces, uneori, reprezentanţii Centrului Antidrog şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică Gorj vor derula acţiuni de prevenire, informare şi conştientizare a populaţiei pe tot parcursul acestei săptămâni, în diferite instituţii.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here