Premii în bani, pentru meşterii populari veniţi la Târgu-Jiu

342

montare casuteCea de-a şasea ediţie a Târgului Meşterilor Populari din România va debuta astăzi la Târgu-Jiu. Târgul va reuni aproape 65 de meşteri populari din zonele Banat, Bucovina, Oltenia, Crişana, Muntenia.

Ediţia din acest an se anunţă a fi ce mai bogată de la debutul Târgului Meşterilor Populari. Organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, în colaborare cu conducerea Palatului Copiilor Târgu-Jiu, la acest Târg şi-au anunţat prezenţa şi 14 meşteri gorjeni, număr mare comparativ cu cel din prima ediţie, când au fost doar doi meşteri popular din judeţul nostru. “Numărul meşterilor gorjeni participanţi nu este deocamdată mare, ţinând cont că avem înregistraţi la nivelul judeţului Gorj circa o sută de meşteri populari şi asta doar cercetând o suprafaţă de şaizeci la sută a judeţului. Am observat o reticenţă a meşterilor încă practicanţi, aceştia făcând obiecte întâi pentru comunitatea din care fac parte, şi nu pentru comercializare”, a declarat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.

Asociaţia meşteşugarilor gorjeni

mestesuguriÎn scopul promovării meşteşugurilor şi a meşterilor populari gorjeni, Cepoi, alături de Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor, doreşte înfiinţarea unei asociaţii care să adune meşterii populari din judeţ şi să le asigure intrarea la toate genurile de astfel de târguri.

“Meşterii tineri încă nu au spiritul de a comercializa şi de a încerca să trăiască din artă. Noi vom încerca să îi ajutăm în acest caz şi să îi promovăm la nivel de ţară şi, poate chiar internaţional”, a menţionat Ion Cepoi.

Camerunez la Târgu-Jiu

Târgul se inaugurează astăzi şi va dura până duminică, timp în care cumpărătorii şi iubitorii de artă populară sunt aşteptaţi să vadă şi să cumpere produse din diverse zone ale ţării. Meşterii se vor afla pe bulevardul Victoriei din municipiul Târgu-Jiu. Printre cei peste 60 de meşteri populari români, se va regăsi şi un camerunez, Marin Collins. “Camerunezul locuieşte în Bucureşti, s-a însurat cu o româncă, însă vrea să păstreze obiceiurile din ţara natală şi, de aceea va fi prezent cu podoabe africane pe meleagurile gorjeneşti”, a spus Pompiliu Ciolacu.

Marin Collins este ataşat de regiunea Olteniei deoarece tatăl său a avut un prieten oltean, de aici şi prenumele său de „Marin”. Camerunezul va primi la sfârşitul acestei ediţii a Târgului Meşterilor Populari şi o diplomă de oltean, cu care autorităţile speră să-l îmbie să mai vină la Târgu-Jiu.

2.000 de lei, bani pentru premii

Ca şi în anii trecuţi, Consiliul Judeţean Gorj pune la bătaie o sumă de bani pentru acordarea de premii unor meşteri deosebiţi, însă în fiecare an premianţii nu sunt aceiaşi ca în anii trecuţi. “Deşi se vorbise de suma de două mii cinci sute de lei, s-a revenit la doar două mii de lei pentru acordarea de stimulente financiare. Vom încerca să le dăm aceste premii măcar la zece dintre meşterii prezenţi. Prin asta încercăm să-i încurajăm, atât pe ei, cât şi calitatea obiectelor confecţionate, dar şi să eliminăm suspiciunile”, a menţionat directorul Palatului Copiilor.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here