Se apropie săptămână ”Școala Altfel”

522

Doar câteva zile îi mai despart pe elevii din toată țara de o săptămâna de școală altfel, în care vor avea ocazia de a participa la tot felul de activități educative, fie că este vorba de excursii, concursuri sau ateliere, organizate în afara școlii sau chiar în sala de clasă. Numai la nivelul județului nostru sunt planificate mii de astfel de activități.

În perioada 18 – 22 aprilie 2016, se va desfășura programul ”Să știi mai multe, să fii mai bun!”, ce constă în derularea, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ din țară, într-o săptămână din al doilea semestru şcolar, a unui orar special format doar din activităţi cu caracter non-formal. Programul a fost organizat începând cu anul școlar 2011 – 2012 și își propune implicarea, deopotrivă, a elevilor și a dascălilor, în activități extracurriculare și extrașcolare, interesante, care să le valorizeze talentele, preocupările extra-şcolare şi competenţele în domenii cât mai diverse şi interesante. Fiecare unitate de învăţământ îşi elaborează propriul program de activităţi în care să implice toţi elevii şi toate cadrele didactice, pe baza propunerilor elevilor, ale cadrelor didactice şi ale părinţilor.

Peste 4000 de activități, planificate în Gorj
Și școlile din județul Gorj s-au implicat în acest program, fiecare unitate de învățământ programându-și măcar 2-3 activități prin care să le ofere elevilor săi ocazia de a învăța lucruri noi fără a sta neapărat în sala de clasă. În total, potrivit datelor ajunse la Inspectoratul Școlar Județean Gorj, la nivelul școlilor din județul nostru, în perioada 18 – 22 aprilie 2016, sunt planificate să se desfășoare aproape 4700 de activități culturale, sportive, tehnico-științifice, de educație rutieră, educație ecologică, educație pentru sănătate sau educație pentru cetățenie democratică. De exemplu, elevi de la Școala Gimnazială ”Victor Popescu” din Fărcășești vor merge în excursii la Drobeta Turnu-Severin sau București, iar cei de la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu vor vizita sediul unei televiziuni locale, mai multe fabrici și firme, precum și mai multe instituții culturale, pentru a învăța despre diverse meserii și pentru a afla mai multe despre valorile culturale locale. Astfel de vizite au planificate și alte unități de învățământ, atât în județ, cât și în afara acestuia. Foarte multe școli au optat însă și pentru activități derulate în sala de clasă, activități ce au ca temă de la educația ecologică până la tradițiile de Paște.

Cele mai bune activități, premiate
Cu câțiva ani în urmă, Ministerul Educației a inițiat și o competiție în urma căreia sunt desemnate cele mai bune activități derulate în Săptămâna ”Școala Altfel”, competiție ce se va derula și anul acesta. Fiecare unitate de învățământ care dorește să participe la competiție va încărca dosarul activității propuse pentru competiție pe website-ul inspectoratului școlar, urmând ca apoi fiecare inspectorat școlar să selecteze, pentru etapa națională, zece activități, câte una pentru fiecare din următoarele domenii educative: cultural, artistic, tehnic, științific, sportiv, cetățenie democrativă și responsabilitate socială, educație pentru sănătate și stil de viață sănătos, educație ecologică și protecția mediului, abilități de viață (inclusiv educație rutieră, reacții corecte în caz de cutremur/incendiu, etc.), consiliere și orientare. Dosarele activităților selectate, în urma evaluării realizate la nivel județean, se postează de către inspectoratele școlare pe site-ul MENCȘ, în perioada 16 – 22 mai 2016. Activitățile postate pe site-ul MENCȘ vor putea fi vizionate și votate de vizitatorii site-ului în perioada 23 – 29 mai 2016. Evaluarea activităților propuse se va face de către o comisie desemnată la nivelul MENCȘ, pe baza mai multor criterii. La stabilirea punctajului final al fiecărei activități, ponderea notei date de comisia de evaluare desemnată de MENCȘ va reprezenta 80%, iar votul publicului 20%. Finalizarea evaluării proiectelor, la nivel național, se va realiza în perioada 30 mai – 5 iunie 2016, urmând ca lista unităților de învățământ câștigătoare să fie postată pe site-ul MENCȘ în data de 9 iunie 2016.
În cadrul ediției de anul trecut a competiției, printre câștigători s-a numărat și o unitate de învățământ din Târgu-Jiu – Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu”. Aceasta a fost declarată câștigătoare la domeniul ”cetățenie democratică și responsabilitate socială” cu proiectul ”Suflet de copil”, proiect ce a constat în încheierea unui acord de parteneriat cu Shopping Center Târgu Jiu în vederea realizării unui spectacol-licitaţie în scop caritabil.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.