97 de ani de la Bătălia de la Podul Jiului – Omagiu eroului comisar Ioan C. Popilian

1008

Ziua de 14 octombrie a fost omagiată şi în acest an de târgujieni cu onoruri militare, în memoria eroicei apărări a oraşului în urmă cu 97 de ani, în timpul Bătăliei de la Podul Jiului. Puţini şi-au amintit însă de comisarul Ioan C. Popilian, eroul de numele căruia se leagă această izbândă.

Societatea de Ştiinţe Istorice din România – Filiala Gorj şi membrii Cercului Cultul Eroilor „Ecaterina Teodoroiu” de la colegiul naţional cu acelaşi nume au omagiat pe data de 14 octombrie 2013 pe eroul gorjean comisar Ioan C. Popilian, cel care în urmă cu 97 de ani a organizat eroica apărare a oraşului Târgu-Jiu, în timpul Bătăliei de la Podul Jiului.
Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul Zilelor Historia C.N.E.T., la eveniment luând parte elevi ai Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” şi membri ai Cercului Cultul Eroilor (Dana Braşoavă, Raluca Bărbuţu, Cristina Zgăbaia şi Robert Cojocaru).
Luni, 14 octombrie, au fost depuse coroane şi jerbe de flori la podul Jiului, dar şi la mausoleul Ecaterinei Teodoroiu. Nu ştim nici astăzi dacă eroina a luat parte la acele evenimente din toamna anului 1916. S-au prezentat onoruri militare, la manifestare fiind prezente oficialităţi dar şi mulţi târgujieni. Prea puţini şi-au amintit însă de comisarul Ioan C. Popilian, eroul de numele căruia se leagă această izbândă, cel care a organizat şi comandat apărarea oraşului în urmă cu 97 de ani.
Şi-au amintit însă de faptele sale de vitejie, elevii Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, membri ai Cercului Cultul Eroilor „Ecaterina Teodoroiu”, publicistul Alex. Gregora, cel care poartă omagiul cuvenit Eroului de la Podul Jiului şi prof. Andrei Popete-Pătraşcu, din partea Societăţii de Ştiinţe istorice din România – Filiala Gorj.
„Nici de această dată, la mormântul său, Eroul nu a avut parte de onorurile cuvenite din partea autorităţilor. Nicio floare, nicio lumină care să vegheze somnul celui care a scris una dintre cele mai glorioase şi autentice pagini din istoria Târgu-Jiului: comisarul Ioan C. Popilian”, ne-a mărturisit Dana Braşoavă, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” şi coordonatoare a Cercului Cultul Eroilor din cadrul liceului.
Historia Magistra Vitae
Despre acţiunea de omagiere a comisarului Ioan C. Popilian, prof. Andrei Popete-Pătraşcu a declarat că „aceasta a făcut parte dintr-o serie de manifestări desfăşurate în cadrul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” derulate sub egida Zilele Historia C.N.E.T., în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Istorice din România – Filiala Gorj şi Cercul Cultul Eroilor „Ecaterina Teodoroiu”. Marţi 8 octombrie 2013, în Sala de Şedinţe „prof. Ion Cojocaru” a C.N.E.T. tânărul istoric Dumitru-Valentin Pătraşcu a lansat cartea „Familia Culcer. Pagini de istorie”, pe data de 9 octombrie a fost organizată o activitatea de comemorare a Holocaustului, cu referate şi comunicări susţinute de elevii liceului.
Ziua de 11 octombrie a prilejuit desfăşurarea unei şedinţe a Cercului Cultul Eroilor „Ecaterina Teodoroiu”, în care au fost stabilite activităţile ce vor fi desfăşurate în lunile următoare. Alături de prof. dr. Gheorghe Nichifor, preşedinte al Filialei Gorj a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, dorim să ne responsabilizăm elevii în spiritul cunoaşterii valorilor naţionale, a trecutului şi istoriei locale, dar şi omagiul cuvenit eroilor.”
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here