95 de medici de familie gorjeni, în programul de screening pentru depistarea cancerului de col

701

Programul de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, demarat în 2012, continuă şi în 2016, astfel că toate femeile din judeţul Gorj cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani pot cere de la medicul de familie o trimitere către spitalele din judeţ, pentru a face gratuit testul Babeş-Papanicolau. Anul trecut, au fost testate 1.202 femei, iar în acest an se estimează că se vor testa 4.150 femei. Nu mai puțin de 95 de medici de familie din Gorj au fost incluși în program, lista completă fiind afișată și pe pagina de internet a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

Programul gratuit se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat. Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului, pacienta trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, iar dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare, după cinci ani. Pot fi incluse în acest program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
Pe pagina de internet a DSP Gorj este afișată lista medicilor de familie incluși în programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin. “Avem 95 de medici de familie incluși în programul de screening”, confirmă Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Gorjencele, așteptate la testare
În vederea mobilizării populației eligibile pentru testarea Babeș –Papanicolau în cadrul subprogramului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj anunță că DSP finanțează spitalele înscrise în acest program, respectiv Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu și Spitalul Orășenesc de Urgență Târgu –Cărbunești. „DSP dispune de fonduri suficiente, alocate de către Ministerul Sănătății, pentru acest subprogram, de aceea invităm beneficiarii subprogramului – și anume: femeile în vârstă de 25-64 de ani care au calitatea de asigurat în conformitate cu prevederile art. 211 alin (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi femeile care au domiciliul în România şi care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse şi care îndeplinesc următoarele condiţii: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Nu sunt eligibile femeile care: prezintă absenţa congenitală a colului uterin; prezintă histerectomie totală pentru afecţiuni benigne; au diagnostic stabilit de cancer de col uterin; au diagnostic stabilit pentru alte forme de cancer genital – să se prezinte la medicii de familie înscriși în acest subprogram, în vederea informării, consilierii, depistării în fază incipiente de boală prin screening organizat; îndrumarea pacientei cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament”, a explicat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj.
Numărul femeilor testate în perioada 2012-2015 este 4893, din care 1202 au fost testate în anul 2015, pentru anul 2016 preconizându-se că vor fi testate 4.150. În primele luni ale acestui an, 59 de teste screening au ieșit pozitive. Cazurile noi de cancer de col uterin în județul Gorj sunt în ușoară creștere (cu 7 cazuri ), în perioada ianuarie – iunie 2016 înregistrându-se 26 cazuri față de aceeași perioadă a anului 2015, când s-au înregistrat 19 cazuri.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here