86 de gorjeni suferă de scleroză multiplă

1627

La nivelul judeţului Gorj, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), la sfârșitul anului 2017 au rămas în evidențele medicale 86 de cazuri de scleroză multiplă. În cursul primului trimestru al anului 2018 au intrat în evidențe trei noi cazuri și au ieșit tot atâtea.

Scleroza multiplă este o maladie care, în prezent, este incurabilă. Este o boală progresivă a sistemului nervos central (SNC), caracterizată prin episoade de inflamaţie şi demielinizare focală cu localizări multiple diseminate în timp. Simptomele sunt imprevizibile, în ansamblu incluzând oboseala, pierderea vederii, slăbiciune în picioare şi braţe, rigiditate, spasme musculare, ameţeală, încetinirea vorbirii şi altele.

Peste 80 de cazuri, în Gorj
Numărul persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă este din ce în ce mai mare. Numai la nivelul judeţului nostru, la finalul anului trecut au rămas în evidențele medicale 86 de cazuri, numărul acestora crescând în comparaţie cu anul anterior. “La începutul anului 2016 erau în evidenţele noastre 69 de persoane cu scleroză multiplă; pe parcursul anului au intrat în evidenţe alţi 25 de bolnavi, timp în care 18 au ieşit. Astfel, la finele anului 2016, au rămas în evidenţe 76 de bolnavi diagnosticaţi cu scleroză multiplă. În cursul anului 2017 au intrat în evidențe alte  noi cazuri, ajungându-se la un total de 86 bolnavi de scleroză multiplă, număr care s-a menținut și în primul trimestru al anului 2018, întrucât au intrat în evidențe trei cazuri noi și tot atâtea au ieșit”, a explicat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

O boală a tinerilor
Scleroza multiplă afectează sistemul nervos central şi este diagnosticată, în general, la persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani.

Scleroza multiplă (SM), numită și scleroză în plăci, scleroză diseminată, este o boală inflamatorie în care tecile izolatoare ale celulelor nervoase din creier și măduva spinării sunt deteriorate.

Numele de scleroză multiplă se referă la cicatricile (sclerele —mai cunoscute sub numele de plăci sau leziuni) aflate în special în substanţa albă a creierului și măduvei spinării.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here