747 de acţiuni de salvare, derulate luna trecută şi centralizate de ANSMR

862

Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna decembrie a anului 2018, a celor 39 de structuri judeţene sau locale salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România.

Luna decembrie, fiind o lună atât de debut, cât şi de vârf a sezonului de iarnă, caracterizată printr-un număr foarte mare de turişti pe munte, a impus asigurarea asistenţa de salvare montană la un nivel maxim, zilnic, un număr de 350–500 de salvamontişti aflându-se la datorie în zonele montane cu afluenţă turistică mare, în zonele de practicare a sporturilor de iarnă, în punctele medicale şi de intervenţie din circa 90 de posturi şi baze salvamont.
În această perioadă salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 747 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 804 persoane. Dintre acestea, 288 de persoane accidentate au fost predate, pentru transport de urgență la unitățile medicale de specialitate, serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, o persoană elicopterului SMURD, iar 4 victime serviciilor IML. Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 480 de apeluri prin care anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate de către salvamontişti prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont. De asemenea, în cursul lunii decembrie 2018 s-au primit un număr de 1.259 de apeluri prin care solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 712 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone, restul de 547 apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene. În cadrul celor 39 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care deţin personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care aproape 300 sunt salvatori montani angajaţi. Cunoscând specificul şi numărul mare de intervenţii din sezonul de iarnă, în toate staţiunile din ţară ce deţin domenii de practicare a sporturilor de iarnă, în bazele, posturile şi refugiile salvamont, serviciile salvamont vor continua să asigure efective maxime de salvatori montani, astfel încât să se reuşească intervenţia cu operativitate în situaţia producerii de accidente. Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here