61 de agricultori au aplicat pentru subvenţia la motorină

393

APIA 2Agricultorii gorjeni care au vrut să beneficieze de acciza redusă pentru motorina utilizată în agricultură în anul 2011 şi-au depus dosarele până în ultima zi a anului precedent la sediul din Târgu-Jiu al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj. La baza dosarului s-a aflat cererea de acord prealabil pentru finanţarea prin rambursare.

Reprezentanţii APIA Gorj spun că ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare şi reprezintă diferenţa dintre acciza standard şi acciza redusă. Potrivit HG 408/2010, pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanice în agricultură se stabileşte o acciză redusă de 21 euro/1000 litri. Acest ajutor financiar de stat se acordă producătorilor agricoli din judeţul nostru care sunt înscrişi în evidenţele APIA cu suprafeţele de teren pe care le exploatează sau în Registrul Agricol, Registrul plantaţiilor viticole, sau alte evidenţe funciare, sunt înregistraţi în Registrul Naţional al Exploataţiilor cu efectivele de animale, precum şi la Registrul Comerţului.

Cererile de plată, trimestrial

Potrivit Mirelei Şerbu, purtător de cuvânt al APIA Gorj, la sediul instituţiei s-au înregistrat un număr de 61 de dosare care conţineau cererea de acord pentru ajutorul la motorină în anul 2011. După obţinerea acordului prealabil, emis de către APIA Gorj în limita plafonului prevăzut de HG 408/2010, beneficiarii, respectiv agricultorii gorjeni trebuie să depună la sediul instituţiei o cerere pentru determinarea trimestrială a cantităţii de motorină pentru care se aplică ajutorul de stat sub formă de rambursare. Cererea se va depune până la finele lunii următoare trimestrului pentru care se solicită rambursarea şi va fi însoţită de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv, precum şi documentele prevăzute de Ordinul 126/2010.

Anul trecut, mai puţine dosare

Virgil Ungureanu, şeful Serviciului Autorizare Plăţi Naţionale Directe şi Complementare din cadrul APIA Gorj, spune că anul trecut nu se încheiaseră decât 16 dosare cu fermierii din Gorj pentru obţinerea unei reduceri la motorină pentru anul 2010. “Numărul de dosare a fost mai mic deoarece o condiţie principală pentru a primi această subvenţie este aceea ca fermierul să fie persoană fizică autorizată şi nu sunt mulţi agricultori în judeţ care să aibă condiţiile financiare propice spre a se autoriza”, a precizat Ungureanu. Potrivit acestuia, subvenţia la motorina pe anul 2010 a fost de 1,162 de lei pe litru, iar pentru anul 2011, încă nu a fost stabilit preţul la nivel naţional.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here