6 gorjeni vor să se şcolească pe banii nemţilor

468

Diana Văduva, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la sediul agenţiei, programul lansat de către Ministerul Federal pentru Muncă şi Afaceri Sociale din Germania, denumit MobiProEu – “The job of my life”. 6 gorjeni au aplicat pentru acest proiect, astfel având ocazia să fie şcoliţi în diverse domenii pe banii nemţilor.

Acesta se adresează tinerilor din Uniunea Europeană cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani care nu au un loc de muncă şi doresc să beneficieze de sistemul german de formare profesională, sau să lucreze în unul dintre sectoarele care se confruntă cu cea mai mare lipsă de personal în Germania, cum ar fi cel hotelier şi catering, medical şi informatic. “În principiu, tinerii din judeţul Gorj pot să aplice la acest proiect. Ideea este să cunoască puţin limba germană, să aibă cunoştinţe de bază nivel mediu. Proiectul este foarte interesant deoarece se subvenţionează o mare parte din cheltuielile pe care un tânăr le-ar face în Germania. „MobiProEU” prevede anumite etape de finanţare. Acestea sunt: suportarea costurilor unui curs de limba germană în ţara de origine a aplicantului; alocaţie pentru călătoria în Germania, în vederea susţinerii unui interviu; cheltuieli cu schimbarea domiciliului în Germania, în situaţia în care solicitantul a fost angajat; acoperirea costurilor privind procedurile de acceptare pentru ocupaţiile în care se înregistrează lipsa de personal şi nu în ultimul rând, finanţarea sau furnizarea unui curs complet de limba germană, în special în cazul ocupaţiilor din domeniul sănătăţii”, a precizat Diana Văduva, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.

Certificate profesionale, recunoscute pe teritoriul întregii Germanii
În sistemul dual de formare, cursanţii îndeplinesc un rol dublu: cel de stagiari/ucenici şi cel de angajaţi. Aceştia încheie un contract de ucenicie cu o companie în cadrul căreia învaţă partea practică a ocupaţiei, lucrând sub supravegherea colegilor cu experienţă şi primesc un salariu pentru ucenicie. De asemenea, cursanţii urmează în mod gratuit cursuri la o şcoală profesională unde este învăţată partea teoretică. Conţinutul şi structura examenelor sunt standardizate pe întreg teritoriul Germaniei.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here