58.000 lei, amenzi pentru societăţile din Gorj

423

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a desfăşurat pe parcursul săptămânii trecute mai multe acţiuni de îndrumare, prevenţie şi control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. În total, s-au efectuat 95 de controale, finalizate cu 29 de sancţiuni contravenţionale.

Astfel, inspectorii din cadrul Serviciului Control Relaţii de Muncă au efectuat 65 controale, din care 61 pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. În urma verificărilor, au fost depistaţi trei angajatori care prestau activitate cu tot atâtea persoane fără forme legale de angajare. Ca urmare a celor constatate, au fost aplicate trei sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 30.000 lei. “Angajatorii depistaţi cu munca la negru desfăşurau activitate în Târgu-Jiu (o pizzerie), în satul Frateşti (lucrări de construcţii) şi un angajator din satul Boroşteni care derula activităţi de comerţ. În total, inspectorii de la Relaţii de Muncă au aplicat 17 sancţiuni contravenţionale la 13 angajatori, în valoare de 49.000 lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003, republicată, H.G. nr. 500/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea 108/1999, republicată. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor, nerespectarea de către reprezentantul legal a obligaţiei de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă, în termenul stabilit de aceştia, a documentelor solicitate necesare controlului”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al ITM Gorj.

12 amenzi pe SSM
Şi inspectorii de muncă de la Compartimentul Securitate şi sănătate în muncă(SSM) al ITM Gorj au efectuat 30 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 12 neconformităţi, fiind aplicate tot atâtea sancţiuni, valoarea lor fiind de 9.000 lei. Neconformităţile pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, neefectuarea controlului medical periodic.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here