”50 de ani de la înființarea orașului Țicleni” – de Ion. M. Ungureanu

1014

Anul acesta, orașul Țicleni a marcat aniversarea a 50 de ani de la transformarea, în anul 1968, a fostei comune cu același nume, în oraș.
Și cum orașul Țicleni a avut și are mulți condeieri de valoare, a marcat acest eveniment și prin apariția unei lucrări dedicate drumului parcurs de localitatea gorjeană și oamenii săi în ultimii 50 de ani.
Orașul Țicleni este situat în centrul județului Gorj, pe Valea pârâului Cioiana, afluent al Jiului, la o distanță relativ egală față de Târgu Cărbunești, Rovinari și Târgu-Jiu, de cca. 20-25 km.
Lucrarea a apărut la Editura ”Măiastra” din Târgu-Jiu și a fost elaborată de scriitorul Ion. M. Ungureanu, fost edil al orașului, în anii de început al ființării sale ca localitate urbană.
Autorul prezintă, în lucrarea sa, evenimente și fapte din anii de după declararea fostei comune ca localitate urbană, efortul investițional derulat pe parcursul mai multor ani pentru a aduce cu adevărat localitatea la rangul de localitate urbană, zbaterile foștilor primari pentru a face cât mai multe pentru orașul lor, depănarea amintirilor unor foști edili și realizările domniilor lor.
Autorul rememorează, cu detașare acum, eforturile, demersurile și zbaterile sale din perioada în care a fost cel de-al treilea primar al orașului.
Lucrarea Domnului Ion. M. Ungureanu consemnează adevărata istorie contemporană parcursă de orașul Țicleni, cu prezentarea realizărilor sociale și edilitare ale fiecărui primar: Petre Pârvuț, Victor Mărgineanu, Ion M. Ungureanu, Constantin Cojocaru, Ion Ilie Ungureanu, Viorel Lumezeanu, Constantin Blejea, Constantin Șofei, Constantin Gheorghe Mazilu, Constantin Radu.
Reținem din parcurgerea lucrării cel puțin două detalii inedite și anume faptul că Strada Petroliștilor din Țicleni este cea mai lungă stradă din România, precum și faptul că zona a fost una dintre cele mai bogate în zăcăminte de petrol și gaze naturale, motiv pentru care aici a fost înființată și a funcționat una dintre cele mai renumite schele de foraj și producție petrolieră din România. Se poate afirma faptul că statutul de oraș al Țicleniului a fost determinat de bogăția subsolului său și de lucrările gigantice desfășurate aici, care impuneau de la sine o infrastructură adecvată, iar industria petrolului a înălțat și a susținut orașul.
Lucrarea cuprinde și un important număr de fotografii care dau o valoare suplimentară cărții.
Interesantă este și ultima parte a lucrării în care sunt prezentați autorii de carte din Țicleni și lucrările lor. Astfel sunt prezentați scriitorii: Grigore Beuran, poetul Nicolae Diaconu, Miron Dobroiu, Valentin Cristian Ciurea, Mihai Ciurea, Vasile Gogonea, Constantin Șofei, Constantin E. Ungureanu, Ion M. Ungureanu, Ion Căleanu- Vâlceanu, Mihai Istrate, Gheorghe Vâlcea-Tunși, Gheorghe A. Scurtu, precum și o lungă listă cu coautorii unor lucrări apărute de-a cursul anilor.
Pentru munca sa D-l Ion. M. Ungureanu merită toată aprecierea noastră și a comunității orașului Țicleni – pe care l-a servit cu devotament și bună credință toată viața.
În final doresc să remarc cu mare plăcere faptul că D-l Ion M. Ungureanu este membru activ al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ,,Al. Doru Șerban”, din partea căruia îi adresăm toate felicitările și mulțumirile noastre.
dr. Victor Troacă, Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here