O societate comercială, care desfăşoară activitate în domeniul exploatării cărbunelui în sistem privat, a fost sancţionată contravenţional de către echipele de control ale Comisariatului Gărzii de Mediu Gorj.
Luna trecută a fost una bogată în controale pentru comisarii gorjeni ai Gărzii de Mediu.
“În iunie, am efectuat 59 de controale, din care 46 în domeniul poluării industriale şi 13 în domeniul controlului biodiversităţii. În urma acestor verificări, am aplicat o singură amendă. Este vorba despre o sancţiune de 50.000 de lei, aplicată unei societăţi comerciale care desfăşoară activitate în domeniul exploatării cărbunelui în sistem privat.
Firma cu pricina activează în zona bazinului Motru. Motivul aplicării sancţiunii este reprezentat de nerespectarea condiţiilor din autorizaţia de mediu. Practic, a fost nerespectată tehnologia de exploatare a cărbunelui, cu implicaţii asupra factorilor de mediu. Alături de sancţiunea contravenţională aplicată, s-au dispus măsuri pentru intrarea în legalitate, adică respectarea prevederilor din autorizaţia de mediu”, a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda.
Tot în această perioadă, comisarii Gărzii de Mediu vor demara o acţiune de control în cadrul Complexului Energetic Oltenia cu tematica “modul de gestionare a deşeurilor”, în urma căreia se va stabili un program de măsuri şi vor fi aplicate prevederile legale. Acţiunea de control a fost iniţiată ca urmare a sesizărilor apărute în mass-media şi în paginile cotidianului nostru din data de 22 iunie a.c.
Cazul viza Unitatea de Servicii şi Mentenanţă (USM) Rovinari ale cărei deşeuri nu au mai fost ridicate de o firmă specializată de câteva luni bune în urma câtorva proceduri de licitaţie nereuşite ale conducerii CEO pentru atribuirea serviciului de colectare a deşeurilor menajere din zona Rovinari.
Conducerea Comisariatului Judeţean Gorj al Gărzii de Mediu nu cunoştea situaţia de la Rovinari, însă a promis că vor fi verificate aceste aspecte, nerespectarea legislaţiei de mediu privind eliminarea deşeurilor în cazul operatorilor economici conducând la aplicarea de sancţiuni considerabile: “Nu aveam cunoştinţă despre acest caz. Orice operator economic care nu justifică modul de eliminare al deşeurilor riscă sancţiuni potrivit legislaţiei în vigoare care pornesc de la 10.000 de lei şi pot ajunge până la 40.000 de lei”.
Izabella Molnar