478 de gorjeni vor să fie operatori de calculator la alegerile electorale

568

478 de persoane din judeţul Gorj îşi depuseseră până la finele lunii trecute cererile în vederea includerii în campania de recrutare a operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare, derulată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

La nivel naţional, până la finele lunii decembrie 2015, 25.710 persoane îşi depuseseră cererile. Pentru cele 18.597 de secţii de votare existente în ţară este necesar un număr de 23.637 de operatori de calculator.
Potrivit ultimei situaţii publicate de AEP, la nivelul judeţului Gorj s-au înscris 478 de gorjeni, fiind nevoie de 427 de operatori de calculator pentru toate cele 328 de secţii de votare ce vor fi amenajate în judeţ la alegerile electorale din acest an.
În continuare, cetăţenii din judeţul Gorj care doresc să devină operatori de calculator în subordinea AEP, se pot adresa în acest sens birourilor judeţene ale Autorităţii. Activitatea desfăşurată de aceştia va fi remunerată sub formă de indemnizaţie stabilită prin Hotărâre a Guvernului. Cei care doresc să participe la selecţie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România; să cunoască limba română, scris şi vorbit; să aibă minimum 18 ani împliniţi; să aibă capacitate deplină de exerciţiu; să fi absolvit învăţământul general obligatoriu; să aibă cunoştinţe de bază în tehnologia informaţiei.

Sistem informatic de monitorizare pentru alegerile din acest an
În acest an, fraudele la vot în Gorj ar putea fi de domeniul trecutului! La alegerile locale din luna iunie şi la cele parlamentare din noiembrie, va fi utilizat un sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. În urma implementării acestui proiect de către AEP, gorjenii care doresc să îşi exprime opţiunea prin vot nu vor mai prezenta actul de identitate membrilor secţiilor de votare, ci operatorului unui calculator, iar sistemul va semnala dacă persoana respectivă a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, dacă şi-a pierdut drepturile electorale, dacă este arondată la altă secţie şi dacă şi-a mai exercitat dreptul la vot la acelaşi scrutin.
În baza rezultatelor generate de sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia şi a verificării actului de identitate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate opri de la votare persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării şi persoana care şi-a pierdut drepturile electorale.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.