35 de seropozitivi, în Gorj

368

Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, la nivelul judeţului nostru există 35 de persoane cu HIV. Două dintre cazuri au fost confirmate pe parcursul anului trecut.

La nivelul ţării noastre, mii de persoane sunt infectate cu HIV. În Gorj, doar câteva zeci de persoane se regăsesc în această situaţie, două dintre cazuri fiind confirmate pe parcursul anului trecut. „Conform statisticilor, din raportările efectuate de specialişti, la nivelul judeţului Gorj sunt 35 de persoane seropozitive, două fiind confirmate în 2012”, precizează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Cazurile nou confirmate au fost înregistrate în semestrul II şi semestrul III din 2012. Din fericire, pe parcursul anului trecut, nicio persoană cu HIV nu şi-a pierdut viaţa.
HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficientei Dobândite) este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV. Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA. De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia. A fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA.

Căi de transmitere a virusului HIV
HIV este prezent în sângele persoanei infectate şi în secreţiile genitale (sexuale). Astfel, exista risc crescut de infectare cu HIV în următoarele situaţii: contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a seringilor, forfecuţelor de unghii, lamei de ras, periuţei de dinţi, practica frăţiei de cruce, contactul direct cu sângele unei persoane infectate, transfuzii de sânge de la o persoană infectată. De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau la alăptare.
HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here