29 de gorjeni au cumpărat vechime în muncă

662

casa de pensiiConducerea Casei Judeţene de Pensii Gorj a încheiat o serie de circa treizeci de contracte de cumpărare a vechimii în muncă cu tot atâţia gorjeni şi asta numai datorită apariţiei Ordonanţei de Urgenţă 40/2010.

Un număr de 29 de contracte de cumpărare a vechimii au fost încheiate până acum între gorjeni şi conducerea Casei Judeţene de Pensii. Potrivit Rodicăi Ghimişi, directoarea instituţiei, acestea au fost încheiate pe diferite perioade de timp: „Cel mai mic contract este încheiat pentru cumpărarea de vechime pe o perioadă de trei luni de zile, iar cele mai mari ajung chiar şi la doi, trei ani, maximul de cumpărare fiind de cinci ani”.

Ghimişi a precizat că, retroactiv, oamenii pot să-şi cumpere vechime pe o perioadă de cinci ani, încadrată în intervalul 1 noiembrie 2005 – 31 octombrie 2010:

„De acest beneficiu pot avea parte doar acele persoane care, în respectivul interval, nu au fost salariaţi, şomeri, studenţi, militari, pensionari şi nici nu s-au văzut obligaţi să se asigure odată cu înfiinţarea vreunei firme, deci aceste categorii nu au contribuit la sistemul public de pensii prin plata contribuţiilor de asigurări sociale”.

Termen limită, 31 decembrie

Valoarea totală a celor 29 de contracte este de 88.000 de lei, iar majoritatea solicitanţilor au achitat banii aferenţi perioadei solicitate într-o singură tranşă, şi nu în trei, deşi aveau această posibilitate conform legii. Conducerea CJP Gorj atenţionează gorjenii dispuşi să cumpere vechime că mai pot face acest lucru numai până vineri, 31 decembrie 2010, ordonanţa pierzându-şi valabilitatea după această dată.

Directoarea adjunctă a Casei de Pensii Gorj, Ioana Talău, a spus că, pentru a nu exista greşeli în modul de calcul a cumpărării vechimii şi al verificării perioadei în care se doreşte acest lucru, instituţia lucrează cu un program informatic care permite afişarea datelor exacte într-un timp foarte scurt: „Oamenii vin, ne spun în ce perioadă ar dori să cumpere vechime şi noi le introducem datele în programul informatic cu care lucrăm. Acesta ne spune cu exactitate dacă în perioada în care doreşte să cumpere vechime, persoana respectivă nu a fost salariat, şomer sau pensionar în acea perioadă”.

Orice gorjean doritor să se asigure pe o perioadă maximă de cinci ani pentru intervalul 1 noiembrie 2005 – 31 octombrie 2010, se poate adresa conducerii Casei Judeţene de Pensii Gorj, în timpul programului de lucru, fie pentru a se asigura în nume propriu, fie prin mandatar, cum ar fi în cazul celor plecaţi la muncă în afara graniţelor ţării.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here