25 de gorjeni cer restituirea taxei auto fără o hotărâre judecătorească

551

Începând de la 1 septembrie a intrat în vigoare ordonanţa nr. 40/2015 prin care persoanele care au achitat deja taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule pot cere restituirea lor pe cale administrativă, fără a mai fi nevoie de o acţiune în instanţă. Zeci de cereri pentru restituirea taxei auto au început să fie depuse la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Gorj începând cu data de 15 octombrie, odată cu adoptarea procedurii de restituire, iar până la începutul lunii noiembrie, numărul solicitărilor ajunsese la 25.

În numai două săptămâni de la adoptarea procedurii de restituire a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, la sediul AJFP Gorj, au fost depuse 25 de solicitări de la şoferii gorjeni. “Până la data de 1 noiembrie 2015, la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj, au fost depuse 25 de cereri de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, conform prevederilor OG 40/2015. Sumele reprezentând aceste taxe, precum și dobânzile datorate contribuabilului, actualizate cu indicele preţurilor de consum publicat pe portalul Institutului Naţional de Statistică, se restituie conform prevederilor legale în vigoare, respectiv pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJFP Gorj, Luminiţa Penciu.
Restituirea sumelor se face de către organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, după caz, din contul de venituri bugetare în care a fost încasată suma, în contul bancar indicat de către solicitant prin cererea sa de restituire.

9,2 milioane de lei, încasate din timbrul de mediu
Potrivit reprezentanţilor Finanţelor Gorj, în intervalul calendaristic 1 ianuarie – 31 octombrie a.c., au fost soluţionate un număr de 4.978 de cereri de calcul al timbrului de mediu pentru autovehicule, încasându-se astfel suma de 9.239.189 de lei. De asemenea, în aceeaşi perioadă, au fost soluţionate alte 450 de cereri de restituire a taxei pe poluare, taxei privind emisiile poluante provenite de la maşini, restituindu-se în acest sens suma de 835.310 de lei.
Şoferii gorjeni plătesc până la finele acestui an cu 0,88% mai puţin pentru timbrul de mediu, în condiţiile în care cursul de schimb anunţat de Banca Centrală Europeană, pe baza căruia se stabileşte cuantumul acestuia, este de 4,4093 lei/euro, mai mic faţă de cel din anul precedent care a fost de 4,4485 lei/euro. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus la dispoziţia şoferilor o pagină online, prin intermediul căreia aceştia pot calcula suma pe care trebuie să o plătească pentru timbrul de mediu în 2015. Persoanele care doresc să afle valoarea taxei, trebuie să completeze toate datele solicitate pe pagină, după care suma de plată va fi calculată şi afişată automat, atât în euro, cât şi în lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here