20% victorie pentru Condescu

385

condescuLiderul de sindicat al Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Marin Condescu, a reuşit ieri performanţa de a-i impune ministrului Economiei, Ion Ariton, să semneze protocolul prin care s-a dorit salvarea minerilor şi a energeticienilor de la disponibilizările anunţate pentru 2011-2012. Victoria lui Condescu în meciul pentru obţinerea concediilor de aşteptare pentru salariaţii din minerit şi energie, care mai aveau doi ani până la pensionare, nu este însă totală.

condescu aritonProtocolul cu Ariton este primul pas care trebuia făcut pentru a obţine indemnizaţiile pentru salariaţii ce vor fi trimişi acasă, mai urmează însă ca să se mai obţină încă patru acorduri de maximă importanţă care privesc aprobarea banilor din care vor fi plătiţi cei care vor părăsi locurile de muncă, pentru a aştepta de acasă pensionarea.

img703Ion Ariton a ajuns ieri al Târgu-Jiu în jurul orelor 12.00. Ministrul Economiei, prezent pentru prima oară în municipiu de la instalarea sa în funcţie, s-a oprit prima oară la Prefectura Gorj pentru a-l saluta pe reprezentantul Guvernului în teritoriu, este vorba despre prefectul Liviu Andrei. Ariton a avut aici o întrevedere scurtă şi cu parlamentarii PD-L de Gorj, Ion Ruşeţ, Constantin Severus Militaru şi Cosmin Popescu, după care, img704însoţit de Liviu Andrei, a plecat la sediul SNLO. Înainte însă de a intra în sediul societăţii, Ariton l-a îmbrăţişat şi l-a pupat pe Marin Condescu, arătând o apropiere făţişă faţă de acesta. Nu la fel a procedat ministrul însă cu directorii Constantin Bălăşoiu şi Daniel Burlan prezenţi şi ei în faţa SNLO.

Discuţii două ore

Ministrul a petrecut apoi peste jumătate de oră în biroul lui Burlan după care s-a prezentat la masa img705tratativelor. În jurul orelor 15.00 însă protocolul cu sindicatele lui Condescu s-a semnat. Una dintre prevederile stabilite în protocol, de maximă importanţă, este că salariaţii care au stagiul complet de cotizare dar nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, vor beneficia de un program de regim de aşteptare pe o perioadă de 2 ani de zile. S-a stabilit însă şi condiţiile privind cei doi ani, adică în primul an muncitorii ar urma să primească o indemnizaţie în valoare de 75% din salariul de bază şi sporul de vechime iar în al doilea an o indemnizaţie de 75% din salariul de bază şi sporul de vechime. Indemnizaţiile pentru salariaţii aflaţi în regim de aşteptare vor fi plătite din fondul de salarii al angajatorului.

img706“Regimul de aşteptare” va fi stabilit însă în perioada imediat următoare de Ministerul Muncii şi de Ministerul Economiei.

Etăgan: “Vor mai fi negocieri la Bucureşti”

Secretarul general al FNME, Gheorghe Etăgan a menţionat însă că lucrurile nu s-au clarificat total, mai fiind nevoie şi de alte drumuri pe la Bucureşti pentru ca şi Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii şi chiar Ministerul Administraţiei şi Internelor să îşi dea acordul pentru susţinerea protocolului. De asemenea, un punct de vedere important îl va avea şi Fondul Proprietatea, a mai menţionat Etăgan.

În concluzie victoria lui Condescu este parţială, el obţinând până acum 20% din acordurile necesare pentru salvarea minerilor şi energeticienilor de la disponibilizări.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here