20 noiembrie – Ziua Universală a Copiilor

426

Stabilită oficial la 20 noiembrie 1989, Ziua universală a copiilor (Universal Children’s Day), marchează ziua în care Adunarea Generală a ONU a adoptat, în 1959, Declarația pentru Drepturile Copiilor și, în 1989, Convenția pentru Drepturile Copiilor (1989).
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a recomandat, în 1954 (Rezoluția 836, IX), ca toate țările să sărbătorească o Zi a copiilor de pretutindeni, care să fie marcată ca Zi a fraternității și înțelegerii între copiii din toată lumea și ca Zi a promovării bunăstării copiilor lumii.
La 19 august 1982, la sesiunea specială de urgență în problema Palestinei, membrii Adunării Generale au decis să comemoreze în fiecare an ziua de 4 iunie ca Zi internațională a copiilor victime inocente ale actelor de agresiune (rezoluția ES-7/8). În 2014 s-au aniversat 25 de ani de la adoptarea Convenției pentru Drepturile Copiilor, care prevede protejarea și promovarea drepturilor copiilor, precum dreptul la viață, la sănătate, la educație și joacă, dar și dreptul la viața de familie, de a fi protejați împotriva violenței, de a nu fi discriminați și dreptul de a-și face auzite opiniile lor.
În ciuda faptului că, de-a lungul timpului, au fost întreprinse ample acțiuni în acest sens, și astăzi în lume sunt prea mulți copii care nu se pot bucura de aceste drepturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here