SC Edilitara Public SA, societate ce se află în subordinea Primăriei municipiului Târgu-Jiu, a dat spre aprobare în şedinţa de Consiliu Local tarifele ce vor fi aplicate pentru activitatea din sezonul rece 2014-2015. Proiectul de hotărâre cu tarifele aplicate a fost votat ieri, în unanimitate, de membrii Consiliului Local al municipiului Târgu-Jiu.
Şeful Edilitara Public a declarat ieri faptul că pentru cele trei luni de iarnă 2014-2015, Primăria Târgu-Jiu a pus la bătaie un buget de 2 milioane de lei. Dacă iarna trecută, suma nu a fost cheltuită în totalitate, autorităţile speră ca şi în acest an să fie o iarnă blândă cu intervenţii scăzute, implicit şi costuri diminuate. “Toate tarifele au rămas la nivelul de anul trecut pentru că a scăzut CAS-ul la manoperă deşi a crescut preţul motorinei, astfel că s-au compensat costurile. Pentru iarna 2014-2015, Primăria alocă un buget de 2 milioane RON. Sperăm să nu cheltuim întreaga sumă; asta ar însemna să avem o iarnă obişnuită. Anul trecut am cheltuit 1,4 milioane lei pe cele trei luni de iarnă şi sperăm şi anul acesta să fie la fel. Acum avem utilajele aprovizionate, avem circa 60% material antiderapant care este deja preparat în baza noastră din strada Vasile Alecsandri. Mai avem de luat o cantitate de sare dar am zis să mai aşteptăm pentru că s-ar putea să nu fie nevoie pentru întreaga perioadă şi astfel să nu mai cheltuim alţi bani. Ne-am aprovizionat cu clorură de calciu lichidă şi solidă, lopeţi, târnăcoape şi alte ustensile de intervenţie, am pregătit 60 de tone de mixtură stocabilă dacă va fi nevoie să acţionăm pe carosabil. De asemenea, avem la bază 18 utilaje pregătite de intervenţie, cu posibilitatea că dacă vom avea iarnă grea să mai chemăm 4-5”, a declarat Alexandru Zaharia, directorul Edilitara Public.
Costuri asemănătoare
Tarifele se vor aplica pentru prestaţiile privind curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau îngheţ. Faţă de anul trecut, anumite categorii au suferit modificări ce au constat chiar în scăderea preţurilor, ori menţinerea acestora. Astfel, tarifele pentru următoarele activităţi vor fi: pentru deszăpezire – varianta aşteptare – 277.943 lei/lună, pentru manopera muncitorului ce execută deszăpezirea va fi 14,78 lei/oră, pentru încărcat şi transportat zăpada cu autobasculanta – 15,32 lei/mc, pentru împrăştiat material antiderapant cu sare şi nisip pe 1.000 mp – 17,92 lei. De asemenea, pentru împrăştierea de material antiderapant pe 1.000 mp cu clorură de calciu lichidă, se va plăti suma de 6,02 lei, iar pentru împrăştierea manuală a clorurii solide tariful va fi d11,75 lei/1.000 mp. Şi pentru curăţarea manuală a zăpezii afânate, pentru 100 mp se va plăti suma de 29,38 lei, iar pentru aceeaşi suprafaţă dar care are zăpadă îmbibată cu apă, costurile pentru curăţarea manuală vor fi de 45,98 lei, fiind plătit şi preţul de 61,68 lei pentru curăţarea manuală a 100 mp de zăpadă îngheţată.
Izabella Molnar