2 miliarde plus! – Gavrilescu stoarce banii CE Turceni apelând la suplimentări

433

deschidereÎncă 380 de milioane de lei vechi mai cere pedelistul Gavrilescu de la Complexului Energetic (CE) Turceni, pentru o lucrare câştigată anul trecut în luna aprilie pentru care acesta a încasat deja 2 miliarde de lei. Suplimentarea solicitată de Gavrilescu priveşte “lucrări suplimentare la modernizarea platformei Minei Dragoteşti”, investiţia fiind începută însă, conform localnicilor şi a autorităţilor, deja de anul trecut cu întârziere.

Cert este că banii ceruţi i s-au şi aprobat pedelistului, care pe 18 ianuarie 2011 a aflat că va primi, fără întârziere, suma solicitată. Această suplimentare de bani, care la prima vedere pare banală, este însă incorectă dacă ne gândim că pentru a câştiga lucrarea, Gavrilescu va oferi un preţ cu un miliard şi jumătate de lei vechi mai puţin decât suma pusă în joc atunci de CE Turceni. Aşa şi-a eliminat pedelistul adversarii de la licitaţie, având însă garanţia că banii pierduţi ca urmare a preţului mic vor fi recuperaţi prin suplimentări.

Fostul director comercial al Complexului Energetic Turceni, Dan Gavrilescu, a semnat în luna aprilie a anului trecut un contract în valoare de peste două miliarde de lei vechi cu unitatea la care a lucrat. Suma nu reprezenta un “bonus” pentru activitatea prestată acum câţiva ani de “portocaliul” trimis în judecată pentru fapte de corupţie, ci banii pentru o lucrare câştigată atunci de firma fostului lider de tineret a organizaţiei PD-L Gorj, SC. Damitrade SRL. Lucrarea priveşte modernizarea drumului de acces spre Mina Dragoteşti şi realizarea unei platforme în zonă. Aceasta nu este însă singura lucrare câştigată de Gavrilescu de la CE Turceni, dar modalitatea în care îi sunt serviţi banii demonstrează o ilegalitate bine ascunsă de un maldăr de hârtii.

Preţ de dumping

Termenul “dumping” descrie vânzarea de produse sub preţul de producţie, de multe ori cu scopul de a elimina alţi concurenţi de pe piaţă. Dumpingul este o forma de concurenţă neloială, şi este ilegal în multe economii de piaţă. Am explicat pe larg acest termen pentru a înţelege mai bine ingineriile financiare puse la cale de Gavrilescu prin lucrarea câştigată anul trecut.

Astfel, firma lui Dan Gavrilescu, SC Damitrade SRL cu sediul în Târgu-Jiu, specializată în construcţii civile şi industriale, în lucrări de drumuri şi şosele, în închirierea de utilaje, în comerţ cu piese în industria minieră şi energetică obţine, anul trecut în aprilie, un contract pentru care CE Turceni pusese la bătaie trei miliarde şi jumătate de lei vechi. La licitaţia iniţiată de marele producător de energie s-au înscris atunci şase firme, printre acestea aflându-se şi cea a pedelistului, care în urmă cu câţiva ani fusese chiar directorul comercial al unităţii energetice. Preţul mic oferit de Gavrilescu la licitaţie, determină conducerea CE Turceni, formată în special din pedelişti, colegi de partid cu deţinătorul firmei, să îi ofere lucrarea acestuia, deşi era pe atunci intens vehiculată, la bursa zvonurilor, calitatea îndoielnică a lucrărilor realizate de meseriaşii firmei târgujiene. Preţul oferit de firma SC Damitrade SRL este astfel de 208.792 lei, cu aproape un miliard şi jumătate de lei vechi mai puţin decât banii puşi în joc pentru această lucrare de reprezentanţii CE Turceni. Aici putem bănui că apare ingineria financiară, patronul firmei Damitrade fiind probabil conştient încă de atunci că poate suplimenta treptat suma astfel primită ca să nu piardă de fapt banii pe care i-a estimat de la început în costul lucrării dar nu i-a trecut în oferta de preţ pentru a nu pierde licitaţia în favoarea celorlalte firme înscrise.

Slabă activitate la Dragoteşti

Firma lui Gavrilescu semnează contractul în luna aprilie, adică în urmă cu aproape două luni, dar localnicii din Dragoteşti susţineau câteva luni după că nu au văzut prea mare activitate în faţa minei. Chiar şi edilul local, Vili Pasăre, susţinea atunci că nu ştia că vreo firmă s-ar fi apucat să repare şi să modernizeze drumul de acces spre Mina Dragoteşti, drum care era aproape distrus. “Nu am văzut prea mare lucru prin faţa minei. Nici nu ştiam că se lucrează acolo. Oricum drumul este distrus şi probabil se va moderniza doar pe o suprafaţă de 600-700 de metri. Nu ştiu ce firmă a câştigat, deşi firma asta, SC Damitrade, mi se pare cunoscută şi ştiu că s-a înscris şi la o licitaţie la Primăria Dragoteşti, dar a pierdut lucrarea la o mică diferenţă de preţ de câştigător. Cine ştie ce au prevăzut în caietul de sarcini de lucrarea se face domol”, a declarat, anul trecut, primarul din Dragoteşti, Vili Pasăre.

Lucrarea trebuie să se realizeze însă în maxim 24 de luni, iar până acum a trecut mai puţin de un an iar suma licitată deja s-a suplimentat. Poate că organele de anchetă ar putea verifica de ce i s-a suplimentat lucrarea lui Gavrilescu şi de ce reprezentanţii CE Turceni s-au arătat largi de mână cu această investiţie. La Mina Dragoteşti lucrează peste 300 de salariaţi, drumul spre acesta parcurgându-se zilnic de aceşti angajaţi.

Firmă cu carnet portocaliu

“SC Damitrade SRL, cu sediul în Târgu-Jiu, este o companie înfiinţată în anul 2005 şi care a reuşit într-un interval de timp relativ scurt să se poziţioneze în rândul celor mai importante societăţi de construcţii din judeţ”, aşa se descriu, reprezentanţii societăţii, pe un site de profil. Nu se spune însă nimic de lucrările care se vehiculează că sunt obţinute de Dan Gavrilescu ca urmare a carnetului său de partid.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here