2.000 de gorjeni, „juliţi” la pensii

448

casa de pensii 2Un număr de 2.085 de pensionari din Gorj au popriri pe pensii, cele mai frecvente motive ale reţinerilor din venit fiind datoriile la întreţinere, neplata impozitelor şi a taxelor locale, datorii la bănci, amenzi date de administraţiile publice locale emise în baza unor titluri executorii.

Tot mai mulţi pensionari din Gorj care o duc din ce în ce mai greu, criza economică simţindu-se şi la nivelul acestei categorii sociale, se văd lunar nevoiţi să nu-şi ia pensia în totalitate şi asta datorită popririlor care se fac de către cei de la Casa de Pensii.

Pensionarii gorjeni care nu şi-au plătit datoriile la stat sau la bănci au rămas fără o treime din pensie. Reţinerile din pensie se realizează, potrivit prevederilor Codului de Procedură Civilă, eşalonat, într-un cuantum de până la 1/3 din pensia aflată în plată până la recuperarea totală a debitului. „În prezent, în dosarele Casei Judeţene de Pensii Gorj, se află cu popriri pe pensii un număr de două mii optzeci şi cinci de pensionari, iar sumele reţinute pensionarilor pentru datoriile neplătite se ridică la 225.000 de lei”, a declarat Rodica Ghimişi, director coordonator al instituţiei.

Datorii mari, popriri multe

picture 158Cele mai frecvente motive pentru care reprezentanţii Casei de Pensii sunt nevoiţi să facă popriri pe pensii provin din hotărârile judecătoreşti, credite şi dobânzi restante de la bănci şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Gorj, impozite şi taxe locale, amenzi, facturi la întreţinere neplătite de la asociaţiile de proprietari, debite restante comunicate de unităţi pentru foştii salariaţi actuali pensionari. Persoanele cu popriri pe pensie pot rămâne fără o treime din aceasta dacă au datorii către un singur creditor, iar dacă este vorba despre datorii cu titlu de întreţinere sau alocaţii pentru copii, debitorul poate rămâne doar cu jumătate din pensie, cealaltă fiind reţinută pentru acoperirea datoriei. De altfel, se reţine tot jumătate din pensie, dacă persoana are datorii către mai mulţi creditori.

Numărul total al pensionarilor din Gorj este de circa 90.000, dintre aceştia peste 78.000 având pensii de stat, alţi 8.000 CAP, iar aproape 3.500 sunt beneficiari ai pensiilor de veterani de război.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here