19 români morţi într-un accident în Muntenegru

472

19 români au murit şi alți 29 au fost răniți în Muntenegru într-un accident de autocar, care s-a răsturnat într-o prăpastie. Printre victime se află şi un copil, care este rănit. În autocar se aflau 47 de turiști, printre care erau şi doi șoferi şi un ghid.

Cea mai mare parte a turiştilor erau pensionari care mergeau în vacanţă, într-un circuit Serbia-Muntenegru. Aceștia au plecat din România sâmbătă dimineață și au staționat la Belgrad, unde au fost și cazați. Toate persoanele sunt de naționalitate română.

Raed Arafat a spus că toate persoanele rănite sunt internate în spitalul din Podgoriţa, opt dintre acestea fiind la secţia de terapie intensivă.

Arafat a precizat că este posibil, dacă se fac procedurile necesare, ca persoanele decedate să fie aduse în ţară cu aeronava cu care el va pleca în Munenegru, menţionând însă că răniţii vor fi aduşi cu un alt zbor, dacă în urma evaluării situaţiei se va decide acest lucru.

Marius Usturoi, directorul Maree Travel, agenţia de turism care a organizat circuitul, a precizat că în autocarul, operat de Gregory Tour, care s-a prăbuşit într-o prăpastie în Muntenegru se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor. El a relatat că era vorba despre un circuit turistic în Muntenegru şi Croaţia de şase zile.

Autocarul care, potrivit mărturiei unui supravieţuitor, mergea la Tivat, pe coasta muntenegreană, a derapat pe un pod la Zdijelo, în apropiere de mănăstirea Moraca şi a căzut de la aproximativ 40 de metri.

Potrivit martorilor oculari, autocarul s-a lovit de parapetul de securitate al podului la ieşirea dintr-un tunel şi a căzut în prăpastie la ora 15.00 GMT (18.00 ora Românie). Panta în această zonă este foarte abruptă şi acoperită de pădure, iar carcasa autocarului era aproape invizibilă de pe pod.

Salvatorii au coborât cu ajutorul unei corzi până la carcasa autocarului şi tărgile cu răniţi au fost ridicate cu dificultate una după alta.

Un elicopter al poliţiei muntenegrene este implicat în operaţiunile de salvare care sunt extrem de complicate, a declarat Zeljko Darmanovici, responsabil din cadrul serviciilor de salvare, explicând că un număr foarte mare de stânci s-au desprins şi au căzut peste autocar.

Cadavrele mai multor pasageri erau practic tăiate în două de stânci.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a convocat Celula de criză a MAE pentru accidentul din Muntenegru. Anunţul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu. Potrivit acesteia, o echipă consulară mobilă de la Bucureşti se va deplasa în scurt timp la Podgorica, pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români răniţi în accident.

Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here