14 ani de la moartea eroului jandarm George Răzvan Marchiş

663

Astăzi se împlinesc 14 ani de când eroul jandarm, sublocotenent post mortem Marchiş George Răzvan, şi-a pierdut viaţa pe timpul executării unei misiuni, în urma unui eveniment tragic petrecut la o discotecă din municipiul Târgu-Jiu.

În data de 10 noiembrie 2000, în jurul orei 23.00, George Marchiş Răzvan–militar în termen la Jandarmeria Gorj, pe timpul executării unei misiuni de ordine publică pe raza municipiului Târgu-Jiu, el făcând parte dintr-o patrulă mixtă de ordine publică formată din poliţist – jandarm, a fost solicitat să intervină pentru aplanarea unui conflict izbucnit între un grup de tineri la o discotecă situată în Complexul Parâng. La faţa locului, pe timpul încercărilor de aplanare a conflictului, şeful patrulei a fost lovit de mai mulţi tineri iar jandarmul George Răzvan Marchiş s-a interpus între acesta şi agresori pentru a-l apăra, însă a primit mai multe lovituri puternice la cap. Acesta a fost internat la Spitalul Municipal Târgu-Jiu cu diagnosticul traumatism cranio-cerebral închis stabilizat, apoi a fost transferat la Spitalul Craiova, pentru mai multe investigaţii. Ulterior, a fost transportat cu un elicopter la Spitalul de Urgenţă Floreasca Bucureşti, unde a suferit o intervenţie chirurgicală.

DSC08856Cu toate eforturile depuse de medici, în dimineaţa zilei de 13 noiembrie 2000, George Răzvan Marchiş a decedat. Pentru spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă, George Răzvan Marchiş a fost avansat la gradul de sublocotenent post-mortem prin Ordin al Ministrului de Interne din data de 13.11.2000. Totodată, pentru devotamentul cu care a acţionat pentru menţinerea ordinii şi liniştii cetăţenilor din municipiul Târgu-Jiu, precum şi pentru curajul de care a dat dovadă, sublocotenentului post-mortem George Răzvan Marchiş i-a fost conferit, prin hotărârea Consiliului Local al Municipiului Târgu-Jiu, Titlul de “Cetăţean de onoare”. “Eroul jandarm nu va fi uitat de colegii jandarmi gorjeni, care îl vor cinsti întotdeauna. În Sala de tradiţii a unităţii este realizat şi expus un fotodocumentar, prin care sunt exemplificate detaliile tragediei petrecute în 10 noiembrie 2000. De asemenea, în amintirea eroului jandarm, în fiecare an se desfăşoară la reşedinţa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean «Tudor Vladimirescu» Gorj, slujbe religioase, fiind păstrate momente de reculegere şi sunt depuse coroane de flori la monumentul eroului jandarm amplasat în curtea interioară a unităţii şi jerbe de flori la placa comemorativă dispusă în municipiul Târgu-Jiu”, a spus Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Gorj. Printre jandarmii gorjeni activi se regăsesc şi foşti colegi de armată ai eroului.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here