130 de proiecte în industria de panificaţie şi cea forestieră, finanţate de UE

361

paineAgenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a selectat pentru finanţare 130 de proiecte aferente Schemei de ajutor de stat N578/2009 din cadrul Măsurii 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Valoarea acestor proiecte selectate este de peste 86 de milioane de euro. Cele mai multe cereri de finanţare aprobate se referă la investiţiile în sectorul agricol, respectiv 101 proiecte, în valoare de 72,08 milioane de euro. Solicitanţii fondurilor nerambursabile au optat pentru investiţii în panificaţie (brutării), patiserie, fabrică de îngheţată sau producerea de biscuiţi.

Un alt domeniu accesat a fost cel forestier, pentru care APDRP a selectat pentru a fi finanţate 29 de proiecte, în valoare de 14,54 milioane de euro. Majoritatea cererilor de finanţare s-au axat pe achiziţionarea de utilaje de exploataţie forestieră.

Finanţare pentru producerea combustibililor bio

Ca o categorie de investiţii speciale, această Schemă de Ajutor de Stat oferă finanţare şi pentru investiţiile de producere a biocombustibililor – biodiesel şi bioetanol – pentru transporturi.

Investiţiile finanţabile în sectorul agricol prin Schema de Ajutor de Stat N578/2009, vizează sectorul panificaţie (pâine, produse de patiserie, biscuiţi, paste făinoase etc.), dulciuri (de exemplu, ciocolata sau îngheţata) sau alte preparate alimentare (lapte praf, alimente pentru diferite tipuri de regim sau fabricarea de supe sau ciorbe). De asemenea, în ceea ce priveşte procesarea din sectorul forestier, vor primi sprijin financiar proiectele care au ca scop valorificarea produselor lemnoase (exploatarea forestieră) sau a produselor nelemnoase (ciuperci, fructe de pădure etc.). Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect din cadrul Schemei de Ajutor de Stat N578/2009 este de 3 milioane de Euro, iar procentul de cofinanţare publică nu va depăşi 50% din valoarea eligibilă a investiţiei. Schema de Ajutor de Stat N578/2009 a fost avizată în cursul anului 2009 de către Comisia Europeană şi aprobată prin Ordinul 12/ 2010 al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

Şi în acest an se vor putea depune proiecte pentru Schema de Ajutor de Stat N578/2009, data de începere a licitaţiei va fi comunicată în timp util celor interesaţi.

M.S.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here