12 mucenici timişoreni expun – La Galeria Municipală de Artă Târgu-Jiu

510

DSCN1075 Ca la un semn divin, joi seara, la Galeria Municipală de Artă Târgu Jiu, Filiala Gorj a Uniunii Artiştilor Plastici, prin preşedintele prof. univ. dr. Vasile Fuiorea, au oferit găzduire unei expoziţii calde şi extrem de interesante a unor pictori bănăţeni. Mai mulţi studenţi şi cadre didactice ai Facultăţii de Arte şi Design Timişoara au vernisat expoziţia intitulată „Toamna se numără… bisericile”.

Legăturile Gorjului cu Timişoara Banatului

Doar în domeniul artelor plastice contemporane, din Frânceşti, comuna Peştişani, a plecat, pe la mijlocul secolului trecut, un talent într-ale picturii – Ion Sulea-Gorj. Devenit mai apoi profesor universitar, decan şi valoros pictor cu multe creaţii inclusiv în domeniul picturii monumentale. Foarte apreciat şi în occident, unde-a pictat sau a creat mozaicuri şi în biserici. Faima şi operele lui au trecut şi oceanul, pictând şi prin Statele Unite ale Americii, după ştiinţa noastră.

Ion Sulea-Gorj mai păstrează o căsuţă, la Frânceştiul Peştişanilor, iar vara se retrage la casa părintească şi încă mai pictează.Mai aproape de timpurile noastre, tot din Gorj, de la Peştişani, a studiat pictura la Timişoara, unde şi-a susţinut, mai apoi, masteratul şi a urmat studiile doctorale, actualul cadru didactic al Universităţii „Constantin Brâncuşi Târgu Jiu” Vasile Fuiorea. Care nu şi-a ascuns dragostea şi legăturile domniei sale cu Universitatea de Vest din Timişoara, pe ai cărei tineri pictori i-a salutat cordial acum.

12 mucenici, ca 12 Apostoli!

De pe un pliant modest, în fond un fluturaş a treia parte dintr-un format A4, cu scris alb în negativ negru, am aflat că expozanţii – 12 la număr -, pe care profesorul universitar dr. Ion Mocioi, excelent orator rugat, pe loc, să vorbească în faţa unui public destul de numeros, i-a numit „12 mucenici”, gândindu-se probabil la cei doisprezece Apostoli. Ca la un vernisaj de excepţie, criticul de artă Ion Mocioi le-a salutat căutările fiecăruia, fără a depăşi prea mult tonul didactic. I-a îndemnat să-şi caute propriul stil, întrucât limbajul culorilor dovedesc că-l au. Nu avusese vreme criticul, după o rapidă trecere în revistă a lucrărilor, să facă remarci cu nume şi titluri de picturi care i-au mers la inimă. A recomandat, totuşi, faptul că toate sunt înrămate cu gust artistic, iar una dintre cele mai valoroase picturi, pe lângă ramă mai este înconjurată şi cu sârmă ghimpată.

Dintre cei 12 mucenici, precum 12 Apostoli ai picturii este foarte posibil ca, peste ani, să apară unul sau mai multe nume mari ale picturii româneşti şi, de ce nu, universale. În ordinea de pe fluturaşul primit la vernisaj ei sunt: Andreea Medar, Bogdan Tomşa, Carmen Chesaru, Claudiu Toma, Cristi Ferkel, Dana Maleş, Daniela Armega, Lavinia Vlăduţ, Mihaela Domşa David, Mirela Ciora, Silvia Moldovan şi Tijana Muncan.

Aşa cum i-a descris criticul de artă Ion Mocioi „toţi expozanţii sunt frumoşi” prin minunatele lor creaţii. De care şi dumneavoastră, stimaţi cititori, vă puteţi convinge vizitând expoziţia ce rămâne deschisă la Galeria Municipală de Artă din Târgu Jiu.

Gabriel Kelemen, criticul de pe ecran

Ca o premieră pentru un vernisaj al unei expoziţii de artă modernă, un student cu mâinile în buzunar ne-a anunţat că urmează să vorbească şi un critic de artă din Timişoara.

S-a făcut întuneric şi de la un laptop, apăsând nişte taste, o studentă tinerică şi superbă a comandat proiecţia unui film. De pe un scaun, probabil profesoral, ne-a încântat cu opiniile sale un veritabil critic de artă modernă, pe numele său Gabriel Kelemen. Extrem de aplicat, doct dar nu savant, Gabriel Kelemen a deplâns soarta bisericilor în trecutul regim ante iliesciano-băsescian dar tot cam la fel. Dacă nu chiar mai rău.

La spectacolul de culori, linii şi forme puteţi fi părtaşi dacă veţi trece pragul expoziţiei „Toamna se numără… bisericile”. Este posibil ca această manifestare de suflet şi spiritualitate să fi fost prezentată întâiaşi dată toamna trecută, la Timişoara, şi de aici ar putea proveni inspiratul său titlu.

Calda invitaţie şi propunere este valabilă pentru toţi iubitorii de artă târgujieni sau aflaţi în trecere prin Târgu Jiu.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here