114 suspendări a plăţii pensiei, instituite de CJP Gorj

636
SANYO DIGITAL CAMERA

Mai mulţi pensionari din judeţul Gorj au rămas în acest an fără pensii, majoritatea din cauza unor stări de incompatibilitate. Potrivit unei situaţii furnizate de conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj, au existat şi patru cazuri de suspendare în cazul unor însoţitori ai pensionarilor invalizi de gradul I.

 

La nivelul CJP Gorj, în cursul acestui an au existat 110 cazuri de suspendare a plăţii pensiei în care pensionarii s-au aflat într-o situaţie de incompatibilitate, adică nu au respectat prevederile prevăzute de art. 14 şi anume: 21 de cazuri când beneficiarul unei pensii anticipate sau a unei pensii anticipate parţiale a realizat diverse venituri; 38 de cazuri când beneficiarul unei pensii de invaliditate gradul I şi II a realizat diverse venituri; 30 de cazuri când beneficiarul unei pensii de invaliditate gradul III a desfăşurat activitate cu normă întreagă; 21 de cazuri când soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, a realizat venituri brute lunare pentru care, potrivit legii, asigurarea este obligatorie, dacă acestea sunt mai mari de 35% din câştigul salarial mediu brut care a stat la baza fundamentării bugetului de asigurări sociale de stat, în anul respectiv, ori soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş s-a căsătorit sau a optat pentru o altă pensie.

Prejudicii de peste 480.000 de lei
“Lunar, CJP Gorj verifică potenţialele situaţii de incompatibilitate prin suprapunerea bazelor de date la nivel naţional şi analizează motivele acestora.  În cazul în care se constată o asemenea situaţie, adică cumularea veniturilor realizate cu categoriile de pensie enumerate mai sus, plata pensiei respective se suspendă până la clarificarea incompatibilităţii pe bază de documente emise de angajatorul în cauză sau de către altă entitate. Pentru cele 110 cazuri prezentate, au fost create debite în valoare de 481.737 de lei, iar soldul rămas de recuperat este de 297.112 lei”, a declarat Ioana Talău, directorul executiv al CJP Gorj.

De asemenea, tot în acest an, CJP Gorj mai înregistrează şi alte 4 cazuri când plata indemnizaţiei pentru însoţitorul pensionarului invalid de gradul I a fost suspendată pe perioada în care acesta este internat într-o instituţie de asistenţă socială sau într-o unitate medicală specializată, în care se asigură supraveghere şi îngrijiri permanente, cu excepţia situaţiilor în care pensionarul este nevăzător.
Izabella Molnar

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here