Gorjenii din Italia şi Spania calcă pragul ITM Gorj

507

Deşi au trecut mai bine de trei ani şi jumătate de când nu se mai “poartă” cărţile de muncă în format tipărit, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj continuă activitatea de predare a cărţilor de muncă de la sediul instituţiei către angajatorii gorjeni, în urma introducerii sistemului electronic Revisal, iar mii de carnete de muncă încă stau în arhiva instituţiei.

Conform lui Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al ITM Gorj, instituţia a avut în evidenţă un număr de 4.873 de societăţi la care efectuau înscrisuri în cărţile de muncă: „86 din cele 4.873 de societăţi cărora le ţineam evidenţa, au avut în 2011 permisiunea să ţină cărţile de muncă ale angajaţilor la propriile unităţi. Facem un apel în continuare la angajaţii cărora li s-au închis carnetele de muncă să vină să şi le ridice”. În perioada 2011 – 2014, din cele 25.134 de carnete de muncă păstrate în arhiva instituţiei, 16.321 au fost deja predate. Potrivit reprezentanţilor ITM Gorj, începând cu data de 1 ianuarie 2011, se abrogă dispoziţiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, iar vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă, urmând ca de atunci toate contractele şi actele adiţionale ale unui angajat să fie depuse doar în sistem electronic. Evidenţa privitoare la munca depusă cu forme legale nu mai este ţinută prin intermediul carnetelor de muncă, ci obligatoriu în mod informatizat, respectiv cu ajutorul REVISAL, adică Registrul Electronic de Evidenţă al Salariaţilor. Acesta poate fi accesat de angajator cu ajutorul unei parole, atunci când se va dori să se facă o angajare sau să fie încheiate raporturile de muncă ale unui angajat.

9.000 de carnete, încă nepredate
“Din păcate, numărul gorjenilor care mai vin să-şi ridice carnetele de muncă de la sediul instituţiei noastre este destul de mic. De exemplu, în ultima lună, au fost predate aparţinătorilor doar circa 15 cărţi de muncă. Am mai rămas cu aproape 9.000 de acte care trebuie să ajungă în posesia gorjenilor. Cei care vin în aceste luni pentru ridicarea carnetelor de muncă, majoritatea sunt gorjeni care lucrează în ţările Uniunii Europene, cu precădere Italia şi Spania, şi care au venit acasă în concediu, dar şi locuitori din judeţ care au neglijat până acum ridicarea carnetelor de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here