1.500 de pensionari gorjeni încă îşi mai aşteaptă drepturile

351

casa de pensiiÎncepând cu 1 ianuarie 2011, pensionarii sistemului public de pensii, ale căror drepturi de pensie au fost stabilite conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum şi pensionarii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite conform Legii 19/2000, până la data de 3 noiembrie 2008, numai în situaţiile în care, la stabilirea punctajului mediu anual s-au utilizat stagiile complete de cotizare prevăzute de lege, au beneficiat de o creştere a punctajelor anuale.

 

Punctajele anuale evaluate sunt cele realizate în perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau a II-a de muncă. Astfel, potrivit conducerii Casei Judeţene de Pensii Gorj, s-au realizat creşteri cu 50% pentru perioadele în care pensionarii au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, şi cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă.

30.671 de beneficiari

Potrivit Rodicăi Ghimişi, director executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj, în judeţul nostru există 78.630 pensionari de stat, 7.395 pensionari CAP şi 3.172 veterani de razboi. Din totalul de 78.630 pensionari de stat, 10.076 sunt încadraţi în grupa I de muncă şi 20.595 în grupa II, astfel că un număr de 30.671 de pensionari gorjeni au primit pensie mărită de la 1 ianuarie a.c. “În lunile februarie, martie, aprilie şi mai, un număr de 28.902 de pensionari cu grupele I şi II şi-au primit drepturile din totalul de 30.671. În prezent se face verificarea individuală a unui număr de 1.500 de dosare de pensie care urmează în funcţie de rezultatul verificărilor să primească ulterior diferenţele de pensie. Creşterea medie în cazul fiecăruia este de 93 de lei”, a declarat Rodica Ghimişi. Aceasta a precizat că dacă la determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat o vechime în muncă necesară deschiderii dreptului la pensie prevăzute de acte normative cu caracter special, care este mai mică decât cea prevăzută de legea-cadru, majorarea nu se aplică.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here