„Trecut-au anii…”, vernisaj de fotografie la Târgu-Jiu

439

Târgujienii sunt invitați sâmbătă, 20 iulie, de ziua Sfântului Ilie, la vernisajul expoziției de fotografie „Trecut-au anii…”, realizată de Adelina Gigă, membră a Fotoclubului C.N.E.T. din cadrul Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu”, începând cu ora 18.00, în Belfast Pub.

Fire sociabilă, comunicativă, curioasă și spontană, cu un caracter puternic și încredere în forțele proprii, așa poate fi caracterizată Adelina Gigă, elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu. Pasionată de fotografie, aceasta s-a inițiat în cadrul Fotoclubului C.N.E.T. și propune iubitorilor de frumos din Târgu-Jiu a doua sa expoziție de fotografie intitulată „Trecut-au anii…”. Autoarea ineditei expoziții ne-a mărturisit că a avut în vedere „o evocare a timpurilor demult apuse, o rememorare, dacă vreți, vizuală a trecutului. În fiecare fotografie se oglindește viața de ieri, fiecare fotografie „vorbește” despre generațiile trecute, despre obiceiuri străvechi, practic fiecare fotografie are povestea ei. Surprinzând diferite obiecte vechi, precum vasele din lut în care se pregătea mâncarea sau costumele tradiționale pe care bunicii le purtau cu mare drag, fotografiile devin mărturii vizuale ale existenței acestora. Expoziția foto „Trecut-au anii…” presupune întoarcerea la origini, la cunoașterea trecutului nostru, întrucât cultura tradițională dispare odată cu generația bunicilor.”

„Să descoperim farmecul fotografiei”
Despre expoziția de fotografie a Adelinei Gigă, coordonatoarea Fotoclubului C.N.E.T., Andreea Denisa Vlădulescu, elevă în clasa a XII-a, la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, este de părere că: „În România, fotografia este poate cel mai răspândit hobby, dar ca artă, este departe de ce ar trebui să fie. Chiar aici la Târgu-Jiu, publicul nu este expus evenimentelor fotografice, iar fotografii, de multe ori foarte talentați, nu reușesc să-și promoveze creațiile la nivelul la care sunt promovate alte arte. Ne lipsește ceva. Ne lipsește un imbold. Ne lipsește acel cadru în care publicul larg să descopere farmecul fotografiei, poveștile din spatele imaginilor dar și secretele tehnice din spatele muncii depuse de fotografi. Un astfel de exemplu este colega noastră Adelina Gigă, din cadrul Fotoclubului C.N.E.T., cea care oferă în această perioadă târgujienilor veritabile bijuterii fotografice despre o lume “ce încet dar sigur” apune. Și nici nu putea alege un titlu mai potrivit pentru expoziția sa de fotografii, cu o anume rezonanță ce ne face să reflectăm la ce înseamnă timpul.
Cu un vernisaj în chiar o zi de sărbătoare plină de datini și credințe, ziua Sfântul Ilie, expoziția „Trecut-au anii…” propune fotografii cu semnificații profunde pentru ceea ce a însemnat universul tradițional: obiecte de uz casnic sau gospodăresc, ce astăzi par desprinse dintr-o lume aproape ireală, greu de imaginat, mai ales pentru noi, generația tânără, obișnuită cu un anume confort. Iată de ce este salutară inițiativa Adelinei de a readuce în prezent prin intermediul fotografiilor sale aceste mărturii ale trecutului”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here