„Salon de toamnă” cu noutăţi

686

foto vernisaj salon de toamna 2010 002„Salonul de toamnă 2010” a fost vernisat la sfârşitul acestei săptămâni, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu. Lucrările, de această dată, nu au aparţinut numai membrilor filialei Gorj a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), ci şi a unor artişti din judeţe alăturate, unor studenţi ai specializării de arte plastice de la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu şi chiar o lucrare venită tocmai din Egipt.

„Salonul de Toamnă” este un eveniment nelipsit din municipiul Târgu-Jiu de mai bine de 20 de ani. Iniţial, în cadrul acestuia, expuneau membri unui cenaclu ce aparţinea de filiala Craiova UAP. „Expoziţia de faţă este o expoziţie de tradiţie, salonul de toamnă a apărut pentru prima dată ca organizare expoziţională chiar înainte de evenimentele din ’89, când la Târgu-Jiu fiinţa Cenaclul UAP, respectiv „Atelier 35” care ţinea de foto vernisaj salon de toamna 2010 025filiala UAP Craiova”, a declarat sculptorul Paul Popescu, preşedintele UAP filiala Gorj. De-a lungul timpului, salonul a căpătat amploare din ce în ce mai mare şi, de asemenea, a crescut şi din punct de vedere calitativ al lucrărilor expuse. Selecţia a devenit mai riguroasă şi, pentru a se dezvolta inclusiv prin schimbul de experienţă, au început colaborările cu artişti sau cu filiale UAP din judeţele învecinate. „Am încercat, de-a lungul timpului, să perfecţionăm, să ridicăm nivelul profesional al expoziţiei şi să invităm artişti plastici şi din zonele limitrofe, din Vâlcea, Dolj”, a mai spus Popescu.

O lucrare din Egipt

Salonul din această toamnă aduce şi noutăţi, anume participarea, cu lucrări, a unor studenţi din cadrul secţiei de artă. Este vorba despre patru studenţi şi anume Mariana Frătiţa, Mihaela Vlăduţ, Florin Hutium şi Decebal Crăciun. Acesta din urmă a participat cu trei lucrări de sculptură în lemn în timp ce restul colegilor săi au prezentat lucrări de pictură. „Anul acesta este pentru prima dată când în cadrul salonului de toamnă am admis, sub rezerva jurizării a comisiei de specialitate din cadrul filialei, lucrări ale studenţilor de la arte plastice şi decorative din Târgu-Jiu. Sunt peste 30 de lucrări şi, ca picanterie, avem expusă şi o lucrare a unui sculptor egiptean pe care l-am cunoscut în această vară şi căruia, spunându-i despre acest salon, m-a întrebat dacă nu poate să participe. Şi am rămas uimit când săptămâna trecută am primit un colet din Egipt cu lucrarea care este expusă aici, alături de celelalte”, a completat preşedintele UAP Gorj.

Expoziţia reuneşte teme şi tehnici diferite, de la pastel, la tehnici de grafică, pictură de şevalet, pictură religioasă, sculptură în lemn, sticlă şi piatră.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here