“Vom avea puţine resurse pentru a înlocui subvenţiile la porc, pui şi legume”

425
11carne-smMihail Dumitru, ministrul agriculturii, s-a arătat nemulţumit de bugetul instituţiei pe care o conduce, la audierile comisiilor parlamentare pentru agricultură reunite pentru dezbaterea bugetului pe 2010.

“Este un buget care se încadrează în restricţiile bugetare fixate de Ministerul de Finanţe în contextul crizei economice. Dorinţele mele ar fi fost să dispunem de un buget substanţial pentru a duce la îndeplinire obiectivele din programul de guvernare “, a declarat Mihail Dumitru.
“În 2010 vom putea achita datoriile aferente anului trecut, vom putea asigura cofinanţarea programelor europene, dar vom avea puţine resurse pentru a înlocui formele de ajutor de stat care au încetat la sfârşitul anului 2009″, a mai precizat Dumitru.
Potrivit proiectului de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru 2010 suma totală propusă este de 9,87 miliarde lei, respectiv 1,69% din PIB, din care 5,43 miliarde lei reprezintă fonduri din bugetul de stat restul fiind asigurat din resurse externe. Ministrul agriculturii declarase, la sfârşitul lunii trecute, că va cere suplimentarea acestui buget.
Subvenţiile la carnea de porc şi pasăre, ouă, sfeclă de zahăr, orez, in, cânepă, soia, tutun şi motorină au încetat de la 1 ianuarie 2010.
Agricultorii vor beneficia, în schimb, de ajutoare legate de îndeplinirea cerinţelor suplimentare privind bunăstarea animalelor, finanţarea acţiunilor fitosanitare de interes naţional, susţinerea unor investiţii în agricultură şi garantarea creditelor de investiţii, garantarea în proporţie de 80% a creditelor pentru IMM, reducerea accizei pentru motorina utilizată în agricultură, silvicultură şi reducerea accizei pentru energia electrică utilizată în fluxul tehnologic din fermă, cum ar fi la staţiile de pompare pentru irigaţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here