“Personalităţi gorjene în medicină de-a lungul istoriei”

1172

medicinaO nouă apariţie editorială despre intelectualii şi profesioniştii gorjeni, de data aceasta din lumea medicală a văzut, recent, lumina tiparului.

“Personalităţi gorjene în medicină de-a lungul istoriei” a fost concepută şi structurată de către colectivul de autori în mai multe volume, primul referindu-se la înaintaşii şi precursorii cadrelor medicale de astăzi din judeţul nostru.

Încă din primele pagini reţinem un citat din ziarul „Gorjanul” – 21 noiembrie 1936, ales de autori ca motto al lucrării : “Din Gorjul suferinţelor şi al bărbăţiei eroice s-au desprins în toate timpurile personalităţi distinse care au fost menite să ducă aiurea, până la depărtate hotare de lume, faima calităţilor noastre româneşti”.

Publicaţia poate fi considerată o adevărată enciclopedie a domeniului medical gorjean, fiindu-ne prezentată succint, în calitate de co-autor, de medic primar cardiolog Grigore Lupescu, doctor în ştiinţe dar şi membru al Academiei de Ştiinţe din New York.

“Colectivul de autori este alcătuit din cinci gorjeni de obârşie, dintre aceştia patru fiind stabiliţi în Bucureşti. Este vorba de prof. Vasile Bobocescu, de prof. univ. dr. Emanoil Ceauşu, de şef lucrări col.(r)dr. Constantin Bălăeţ, dr. Corina Bobocescu şi de subsemnatul, care am rămas fidel urbei natale.

Cartea evocă fie personalităţi medicale gorjene care s-au născut şi şi-au desfăşurat activitatea în Gorj, fie personalităţi venite în Gorj de pe alte meleaguri, fie personalităţi născute aici dar care şi-au desfăşurat activitatea profesională în alte localităţi, inclusiv în prestigioase centre universitare din ţară.

Lucrarea are un caracter enciclopedic, exhaustiv, incluzând 109 biografii, începând cu cea a doctorului Silimon, medicul lui Tudor Vladimirescu, evocând de asemeni legendara “eroină de la Jii”, Ecaterina Teodoroiu, care a fost infirmieră militară în primul război mondial, şi sfârşind cu biografiile unor medici gorjeni dispăruţi de curând. Publicaţia nu constituie doar un bogat izvor informaţional, ci posedă şi incontestabile virtuţi literare, datorită stilului ei atractiv şi emoţionant, plin de sensibilitate şi afecţiune faţă de eroii cărţii. Volumul se distribuie şi în Capitală , fiind solicitat aşa cum, era de aşteptat în special de gorjeni cât mai ales de descendenţii foştilor medici prezentaţi de noi. În Târgu-Jiu cartea este distribuită la Casa Armatei, prin bunăvoinţa domnului director Floroiu, căruia îi mulţumim pe această cale”.

Oana Paloş

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here