“O viaţă împreună”, primul roman scris în “gorjenească”

480

afis_costache3.Primul roman scris în limbaj neaoş gorjenesc, aşa cum îl descrie chiar scriitorul, Constantin Stănoiu, va fi lansat joi, 15 iulie 2010, ora 12:00, la Biblioteca Judeţeană “Christian Tell” din Târgu-Jiu, în sala de lectură. Este vorba despre romanul “O viaţă împreună”, lucrare ce a luat naştere pe blogul personal al autorului.

Romanul despre care vorbim a avut o traiectorie mai puţin obişnuită. Deşi vorbeşte despre o poveste petrecută în secolul trecut, în perioda interbelică, dar şi în timpul celui de-al doilea război mondial şi după, personajele principale fiind doi gorjeni ţărani, romanul a luat naştere într-un mod cât se poate de modern: pe blogul lui nea Costache, autorul. Capitol cu capitol, nea Costache a reuşit să îşi câştige fani pe care îi ţinea cu sufletul la gură pentru a afla ce au mai făcut Nicolae şi Rusanda, personajele principale. Finalul, însă, a fost păstrat exclusiv pentru roman, în care se găseşte povestea integrală.

“O lecţie de viaţă şi de moarte”

Considerat primul roman scris în grai neaoş gorjenesc, acesta are, la final, şi un dicţionar de regionalisme în care sunt cuprinse chiar şi unele cuvinte, care azi, în zona respectivă, sunt rar întrebuinţate. Cele două personaje centrale ale romanului, Nicolae şi Rusanda, doi ţărani dintr-un sat gorjean, îşi unesc destinele în vara anului 1940, în urma unei idile scurte dar puternice. O conjunctură firească, anume satisfacerea serviciului militar, apoi una istorică: plecarea lui Nicolae pe frontul de est, urmată de anii grei de prizonierat, îi despart pe cei doi tineri. Aceştia, însă, nu îşi pierd speranţa de a se revedea. Revenind acasă, Nicolae restabileşte echilibrul în viaţa lor, care îşi reia cursul, până la final. “Romanul cuprinde scene de dragoste, scene de o înaltă încărcătură eroică, scene de disperare şi deznădejde, durere şi neputinţă, dragoste şi speranţă, bucurie, fericire, scene de umor, satisfacţie a unei vieţi trăite în doi, satisfacţia de a-şi vedea copiii împliniţi. Romanul “O viaţă împreună” oferă cititorilor săi, o lecţie de viaţă şi moarte”, a declarat autorul romanului. Lansarea va avea loc joi, 15 iulie, la Biblioteca Judeţeană “Christian Tell” din Târgu-Jiu. Moderatorul evenimentului va fi directorul instituţiei-gazdă, Olimpia Bratu. Despre roman vor vorbi scriitorii Ion Trancău, Ion Popescu Brădiceni şi Andrei Novac.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here