«AL.C. CALOTESCU-NEICU» – ediţia a XVIII-a, Turceni – Festival de creaţie umoristică

500
sigla fest 1Parte integrantă a creaţiei literare, creaţia umoristică se bucură de o deosebită aderenţă la public, îndeosebi după 1990. Pe această idee se înscriu şi eforturile organizatorilor Festivalului “Al. C. Calotescu-Neicu”, unul dintre epigramiştii de seamă ai ţării din perioada interbelică, fiu al meleagurilor din Turceni, cu scopul de a menţine interesul creatorilor din domeniu şi de a-i stimula.

Actuala ediţie, care se va desfăşura între 29-30 aprilie 2010 la Turceni, păstrează formula de bază a festivalurilor de umor. Acesta se înscrie pe linia festival-concurs, cu caracter interjudeţean (pentru judeţele Olteniei), neimpunând condiţii de vârstă pentru concurenţi. Organizatori: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, Consiliul Local şi Casa de Cultură Turceni, Liga Culturală “Fiii Gorjului” Bucureşti.
Festivalul se organizează pe două secţiuni: epigramă şi revistă de umor: – epigramă (minim 10, din care 3 pe tema “Criza şi valiza”); – revistă de umor, – colectivă sau individuală, pentru această secţiune se trimit cel puţin două exemplare din numerele apărute în perioada 2009 – 2010. Sunt acceptate şi plachete umoristice individuale sau colective apărute în această perioadă. Sunt acceptate în concurs lucrări umoristice ale creatorilor din judeţele Olteniei (Gorj, Dolj, Mehedinţi, Olt ,Vâlcea).
Lucrările în concurs trebuie să parvină la sediul juriului până în ziua de 26 aprilie a.c., respectându-se formula clasică de participare: plic închis, cu motto şi o fişă sumară, din care să nu lipsească numărul de telefon la care pot fi anunţaţi concurenţii. Lucrările nedactilografiate nu vor fi primite în concurs. Plicurile pentru concurs vor putea fi depuse direct sau expediate pe adresa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, str. Eroilor, nr. 15, cod. 210135 -Târgu-Jiu. Concurenţii pot participa la ambele secţiuni, nefiind acceptaţi în concurs laureaţii (premiilor I) ultimelor trei ediţii. În aceeaşi perioadă se desfăşoară şi Festivalul de umor al elevilor, după un regulament aparte. Lucrările din concurs nu se restituie.
Se acordă trei premii în bani la SECŢIUNEA EPIGRAMĂ şi un premiu la SECŢIUNEA REVISTÃ DE UMOR
În funcţie de aderarea la idee, mai pot fi acordate şi alte premii de către instituţii culturale, publicaţii şi edituri gorjene, societăţi particulare, persoane fizice etc.
În cadrul Festivalului se va desfăşura şi un concurs fulger de epigramă, dotat cu premii în obiecte, asigurate de Casa de Culturå Turceni, din sponsorizări.
Premiile nu se impoziteazå. (cf. O.G. 7/2001, art. 3)
Decernarea premiilor se va face în 30 aprilie, începând cu ora 11.00, la Casa de Cultură Turceni, unde va fi vernisată şi o expozi¡ie de caricatură asigurată de Liga Culturală “Fiii Gorjului” Bucureşti, precum şi o expozi¡ie de desene ale elevilor din Turceni.
Juriul va fi format din umorişti consacraţi şi reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare. Lucrările de jurizare se vor desfăşura în ziua de 29 aprilie la sediul CJCPCT Gorj. În cadrul Festivalului, membrii juriului vor participa la o întâlnire cu umoriştii gorjeni şi cu elevii Grupului Şcolar Industrial Turceni. Laureaţilor li se vor acorda diplome, precum şi altor concurenţi ale căror lucrări prezintă valoare apropiată celor premiate. Informaţii suplimentare la C.J.C.P.C.T. Gorj, tel/fax.: 0253/213710 şi Cons. Local Turceni: 0253/335026, Casa de cultură Turceni – 0253/334293 şi Bobină Maria Magdalena: 0763602612.
Viorel Surdoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here