Zilele culturii populare, în Gorj

435

Picture 076Un sfârşit de săptămână plin de evenimente pentru cultura gorjeană. Timp de patru zile oraşul nostru a fost gazda „Zilelor Culturii Populare în Gorj”, eveniment ce a reunit o serie de manifestări reprezentative pentru tot ceea ce înseamnă cultura şi tradiţiile populare din judeţul Gorj.

Municipiul Târgu-Jiu a găzduit în perioada 12-15 august prima ediţia a „Zilelor Culturii Populare în Gorj”, eveniment ce reprezintă, conform organizatorilor, cea mai importantă manifestare de acest gen care s-a organizat în judeţ până în momentul de faţă. Vineri, 12 august, au fost inaugurate panoul video de promovare a activităţii curente a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj şi Biblioteca „Al. Doru Şerban”. Tot cu această ocazie a fost instituit şi Premiul pentru cercetare folclorică „Al. Doru Şerban”, în memoria scriitorului decedat recent, premiu ce a fost acordat anul acesta învăţătorului Alexandru Enache din Borăscu. Seria manifestărilor a continuat cu vernisajul expoziţiei de fotografie, artă plastică şi artă populară „Gorjul tradiţional”, cu exponate realizate sau donate în cursul ediţiei 2011 a Taberei de cercetare etnofolclorică „Constantin Brăiloiu”, vizionarea filmului documentar „Tabăra de cercetare etnofolclorică 2011”, vernisajului expoziţiei stradale de bannere „Meşteri şi meşteşuguri în Gorj” şi lansarea albumului „Meşteri gorjeni”, album ce reuneşte 194 de meşteri descoperiţi de-a lungul anilor de CJCPCT în judeţul Gorj, meşteri ce încă mai produc, fie că o fac pentru uz personal, pentru uzul comunităţii sau pentru uz gospodăresc, obiecte de artă populară.

Târgul Meşterilor Populari

În cadrul „Zilelor Culturii Populare în Gorj” s-a desfăşurat cea de-a şaptea ediţie a Târgului Meşterilor Populari. Peste 70 de meşteşugari din mai multe zone ale ţării au participat la târgul organizat în zona centrală a Municipiului Târgu-Jiu cu diverse produse tradiţionale româneşti. De asemenea, au participat şi meşteri populari din Bulgaria şi Republica Moldova. Aceştia şi-au expus costume populare, sculptură, ţesătură, ceramică, icoane pe lemn şi sticlă, jucării din lemn şi multe altele. Cei mai iscusiţi meşteri au fost premiaţi de Consiliul Judeţean, fiind acordate 10 premii a câte 200 de lei. Persoanele private de libertate din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu au vizitat şi ei vineri Târgul Meşterilor Populari din centrul oraşului. Dumitru Diaconescu, unul dintre deţinuţi, şi-a expus cu această ocazie lucrări de sculptură realizate în cadrul atelierului de ergoterapie din cadrul penitenciarului. Obiectele realizate de meşterii populari i-au încântat pe vizitatorii târgului, puţini fiind cei care au plecat fără a achiziţiona măcar una din creaţiile acestora. De la turtă dulce la bijuterii, ţesături, icoane pe sticlă, sculpturi sau obiecte de ceramică, târgujienii care au trecut prin centrul oraşului au avut ce admira.

Festival-concurs la Tismana

Tot ca parte a manifestărilor prilejuite de „Zilele Culturii Populare în Gorj” s-a desfăşurat şi cea de-a 43-a ediţie a Festivalului cântecului, jocului şi portului popular gorjenesc „Tismana 2011”. Devenit deja o tradiţie în Gorj, festivalul îşi propune să descopere tinerele talente pasionate de promovarea culturii tradiţionale. Pentru câştigătorii fiecăreia dintre cele patru secţiuni (solişti vocali, solişti instrumentişti, dansuri populare şi port popular) au fost oferite premii constând în bani şi diplome, valoarea totală a acestora depăşind suma de 6000 de lei. Timp de patru zile, municipiul Târgu-Jiu a găzduit prima ediţie a „Zilelor Culturii Populare în Gorj”. Potrivit directorului CJCPCT Gorj, Ion Cepoi, acest eveniment a însumat tot ceea ce înseamnă cultură şi tradiţii populare în Gorj. Programul manifestărilor a cuprins Târgul Meşterilor Populari, Festivalul cântecului, jocului şi portului popular gorjenesc „Tismana 2011”, dar şi alte activităţi culturale precum vernisaje, lansarea albumului „Meşteri gorjeni”, inaugurarea Bibliotecii „Al. Doru Şerban” şi vizionarea filmului documentar „Tabăra de cercetare etnofolclorică 2011”. Manifestarea a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, cu sprijinul Primăriei Târgu-Jiu, al Şcolii Populare de Artă, Primăriilor şi Consiliilor Locale Scoarţa şi Tismana.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here