Zeci de gorjeni au solicitat pensii europene

355

casa de pensiiCasa Judeţeană de Pensii Gorj a fost asaltată în acest an de cereri de eliberare a pensiilor europene. De la începutul anului 2007 când ţara noastră a intrat în Uniunea Europeană şi până în prezent, instituţia judeţeană a instrumentat mai multe dosare de pensii comunitare.

Conform datelor furnizate de Daniela Negoiţă, director coordonator adjunct al Casei Judeţene de Pensii Gorj, de la începutul acestui an şi până în prezent, instituţia judeţeană a primit un număr de 83 de dosare pentru pensii europene şi i s-au solicitat 78 de confirmări pe stagii de cotizare din alte state ale UE, ţările predominante fiind Germania, Italia, Spania şi Ungaria. Pensia comunitară se calculează în două etape: se calculează valoarea pensiei teoretice având în vedere totalul perioadelor de asigurare, prin aplicarea formulei naţionale de calcul, iar apoi se stabileşte pensia proporţionalizată aferentă perioadelor realizate în România. Până la modificarea legislaţiei române în vigoare, astfel încât aceasta să prevadă luarea în considerare a veniturilor realizate şi a prestaţiilor dobândite în străinătate la acordarea drepturilor de pensie, regulile de non-cumul prevăzute de legislaţia română în vigoare nu pot fi aplicate la stabilirea pensiei comunitare.

Acte necesare

Din anul 2007, România face parte din sistemul european de securitate socială şi aplică prevederile acestuia. Beneficiază de aceste prevederi exclusiv persoanele care au realizat stagii de cotizare în două sau mai multe state europene, indiferent de perioada în care sunt ele realizate. Toţi cei care solicită pensie europeană trebuie să completeze fie la Casa de Pensii din ţară, fie la cea din ţara unde locuiesc acum, două formulare comune tuturor ţărilor: formularul E 202, în cazul pensiei pentru limită de vârstă sau pensiei anticipate, E 203, în cazul pensiilor de urmaş, E 204 pentru pensie de invaliditate şi E 207 în care solicitantul declară pe proprie răspundere care sunt perioadele de cotizare pentru care solicită deschiderea drepturilor de pensie. Apoi, în cazul României, dosarul trebuie completat cu celelalte acte necesare întocmirii unui dosar de pensie în România (carte de muncă, acte de identitate şi adeverinţe din care să reiasă eventualele sporuri avute şi netrecute în cartea de muncă).

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here