Vremea verdeţurilor la Târgu-Jiu

380
piata1Verdeţurile, fie că ne referim la urzici, spanac, salată, sau mirodenii, sunt foarte importante pentru detoxifiere şi vitaminizare, iar târgujienii caută pe tarabele din pieţe produse de sezon, bucurându-se de marfă proaspătă şi, totodată, de preţuri accesibile.

Primăvara este sezonul când trebuie să fim foarte atenţi la stilul de viaţă pe care-l adoptăm, deoarece ieşim dintr-un anotimp în care am consumat multe cărnuri şi produse grele, care atunci ne-au dat energie, dar care acum ne aduc în pragul asteniei, dacă nu ne asigurăm un aport de vitamine şi minerale, atât de necesare în această perioadă, pentru a ne menţine sănătoşi.
Verdeţurile sunt la mare căutare
Fie că le place să fie în ton cu tendinţele de sezon, fie că ţin la sănătatea lor, gorjenii se arată interesaţi de fructe şi legume proaspete, cel puţin aşa reiese din realitatea din pieţe. Produsele de sezon îi atrag pe târgujieni, acest lucru datorându-se poate şi postului în care ne aflăm, după 02bref-legume-ogcum ne-a declarat şi o comerciantă din Piaţa Centrală din Târgu-Jiu: „De când a dat căldura, gorjenii s-au arătat tot mai interesaţi de produsele de primăvară: urzici, salată, ceapă verde. Eu le-am dat bine în fiecare zi şi nici preţurile nu mi se par mari, adică sunt acceptabile. Iar pentru sănătate, nici nu încape vorba, toate produsele de pe masă (n.r.: salată verde, ridichi, pătrunjel, mărar, ceapă verde, urzici, hrean) sunt sănătate curată. Urzicile merg foarte bine acum, mai ales cu un hrean în oţet, care-i 10 lei borcanul mare, sau 6 lei cel mic.”
Şi ţăranii care vin la piaţă cu urzici sunt mulţumiţi de vânzarea acestora. „Urzicile sunt proaspete şi nu plec până nu le dau pe toate. Mâine adun altele proaspete şi aduc la piaţă. Din fericire, se vând urzicile, oamenii bucurându-se de ele şi pentru că-s bune la sănătate, dar şi pentru că suntem în post şi oamenii le preferă, în lipsa cărnii”, a spus Maria Treancă, o bătrână care aduce de la ţară produse pe care le vinde în Târgu-Jiu.
Preţurile produselor de sezon variază
Pentru cei interesaţi de o cură de detoxifiere şi vitaminizare naturală, am luat pulsul pieţei şi vă putem spune că produsele de sezon au preţuri variate. Astfel, laTârgu-Jiu, urzicile pot fi cumpărate cu 1 leu grămada, sau 6 grămezi la 5 lei. De asemenea, salata verde costă între 2 şi 3 lei bucata, ceapa verde – 1 leu/legătura, ridichiile 1,5 sau 2 lei pe legătură, spanacul este 5–6, ori chiar 7 lei, pătrunjelul şi mărarul se dau la 0,5 lei/legătură. Cine îşi permite, poate să cumpere de pe mesele din piaţă şi roşii, al căror preţ este între 4 şi 8 lei/kg, castraveţi cu 7-8 lei kilogramul, sau ardei gras cu 15 lei/kg.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here