Versetele satanice

596
carte„Chiar dacă Salman Rushdie se va căi în asemenea măsură încât va deveni cel mai pios om din vremurile noastre, pentru fiecare musulman rămâne valabilă obligaţia de a-l trimite în iad cu orice preţ, chiar cu preţul sacrificării propriei vieţi” spunea, la 17 februarie 1989, preşedintele iranian Ali Khamenei.

În urmă cu 20 de ani, Salman Rushdie era condamnat la moarte pentru „păcatul“ de a fi scris „Versetele satanice“. Scriitorul a supravieţuit, dar libertatea de exprimare s-a zguduit serios, în urma unor dispute între lumea islamică şi cea occidentală.
,,Păcatul“ lui Salman Rushdie a fost scrierea şi publicarea romanului „Versetele satanice“, o carte care, în opinia ayatolahului Khomeini, este una insultătoare la adresa islamului. Urmarea a fost că acesta a emis o fatwa (decret al autorităţii religioase) care pecetluia condamnarea la moarte a lui Rushdie. De atunci, scriitorul britanic de origine indiană a trăit ascuns, a apărut rareori în public şi a fost păzit de poliţie.
El şi-a cerut scuze în public tuturor celor care s-ar fi putut simţi ofensaţi de cartea sa, însă fără niciun rezultat. Romanul, publicat în septembrie 1988, a provocat un val de violenţe în toată lumea. Musulmanii au organizat proteste peste tot, au ars cărţile şi au incendiat librăriile unde se vindeau acestea.Şi cei care i-au tradus „Versetele satanice“ au fost ţinte ale unor atentate. Translatorul japonez a fost ucis prin înjunghiere, cel italian a supravieţuit unui atac similar, editorul norvegian al cărţii a fost împuşcat şi rănit grav, iar traducătorul turc a fost ţinta unui atentat soldat cu 37 de morţi, în 1993.
„Versetele Satanice”, constituie o trimitere directă la o problemă foarte delicată pentru musulmani. Este vorba despre controversata teorie a unor interpolari “satanice” în textul Coranului.
Romanul lui Rushdie debutează cu imaginea a doi bărbaţi care cad din cer. Gibreel Farishta, actor indian şi Saladin Chamcha, o „voce” de succes la radiourile britanice, au supravieţuit miraculos exploziei unui avion deturnat şi se prăbuşesc cu viteză, de la 8848 de metri (înălţimea Everestului), pe coasta engleză a Mării Mânecii. La fel de miraculos cum au supravieţuit exploziei avionului, ei supravieţuiesc şi căderii din cer.Însă povestea destinului celor doi supravieţuitori ai catastrofei aviatice este întregită de prezentarea pe larg a delirurilor lui Gibreel. Acestea sunt fragmentele care i-au adus autorului „Versetelor satanice” condamnarea la moarte.
Din cele 472 de pagini ale cărţii, mai puţin de 50 cuprind povestea profetului Mahound. Aceste cincizeci de pagini au fost suficiente ca legea islamică să îl declare pe Rushdie vinovat de ateism, apostazie şi conspiraţie împotriva Islamului.
ALEXANDRA APOSTOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here