Vaccinare antirabică pentru vulpile din Gorj

756

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin structurile sale specializate, de la nivel central şi teritorial, desfăşoară campania de vaccinare antirabică a vulpilor de pe teritoriul României, prin distribuirea aeriană şi distribuirea manuală a momelilor vaccinale antirabice.

La nivelul judeţului nostru, campania de vaccinare a vulpilor a demarat luni, prin aruncarea de momeli de vaccin dintr-un avion. “Din câte am înţeles, acţiunea din avion s-a desfăşurat pe parcursul zilelor de luni, marţi şi miercuri, însă există posibilitatea să se continue şi astăzi deoarece au fost zone din judeţ în care a plouat zilele trecute, astfel că a fost imposibilă aruncarea acelor momeli pe vreme ploioasă. Acest program de aruncare a momelilor de vaccin antirabic destinat vulpilor se implementează în ţara noastră de circa doi ani şi se pare că a fost foarte eficient”, a declarat Ion Iliuţă, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj.

Vaccinări manuale, luna viitoare
Acţiunea privind campania de vaccinare antirabică a vulpilor se înscrie în cadrul programului naţional de control şi eradicare a rabiei şi se va derula în perioada octombrie – decembrie 2014. În judeţul nostru, campania de vaccinare va mai continua şi în luna noiembrie prin aplicarea de momeli puse de medicii veterinari în mai multe zone din Gorj, împreună cu cei care gestionează fondurile de vânătoare. “Acţiunile sunt dirijate de către şeful ANSVSA şi este posibil ca vaccinarea antirabică să fie făcută de către medicii veterinari în cursul lunii viitoare. Ambele acţiuni, atât cea pe cale aeriană, cât şi cea manuală, sunt destinate pentru micşorarea numărului de focare de rabie la nivel naţional. La noi au dat rezultate, ultimul caz înregistrat în acest an fiind în luna mai”, a precizat Iliuţă.
Administrarea aeriană a vaccinului presupune distribuirea a 25 de momeli vaccinale/km, din avion, respectându-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire şi rutele de zbor stabilite de către specialişti. Administrarea manuală a momelilor vaccinale se realizează de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare împreună cu medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA judeţene, prin amplasarea de momeli vaccinale la vizuină. Este interzisă distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, în apă, pe drumuri publice sau în apropierea spaţiilor locuite din cadrul zonelor vizate.
De asemenea, în perioada 6 octombrie – 6 noiembrie se va efectua campania de avertizare a populaţiei prin distribuirea şi afişarea de materiale informative (afişe de informare şi de avertizare), pentru preîntâmpinarea unor eventuale evenimente nedorite. La minim 45 de zile după finalizarea acestei campanii se va evalua eficienţa vaccinării. În acest sens, se vor efectua examene de laborator din probele prelevate de la animalele recoltate în urma vânătorii, pentru a se determina prezenţa anticorpilor antirabici postvaccinali.
La nivelul judeţului Gorj, în cursul acestui an, au evoluat trei focare de rabie în comunele Dragotești, Glogova și Tismana, ultimul fiind stins la sfârşitul lunii mai. Pentru a preveni apariţia cazurilor de rabie, DSVSA Gorj are câteva recomandări pentru gorjeni: vaccinaţi împotriva rabiei animalele de companie, evitaţi contactul cu animale sălbatice şi cele fără stăpân, învăţaţi copilul să nu atingă niciodată animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase. Totodată, persoanele care observă un animal sălbatic care se comportă neobişnuit, cazul trebuie raportat autorităţilor sanitar-veterinare locale, dacă oamenii sunt muşcaţi de animale este nevoie să apeleze la ajutor medical de urgenţă, iar în cazul animalelor de companie care au fost muşcate, proprietarii acestora trebuie să se adreseze medicului veterinar.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.