Unirea, în fotografii şi documente

370

fotodocumente 2Ziua Naţională a României nu este trecută cu vederea de către Muzeul Judeţean Gorj. Acesta organizează astăzi, împreună cu Arhivele Naţionale Gorj, o expoziţie foto documentară cu tema Unirii din 1918.

Mai multe panouri cu documente istorice şi fotografii ale timpului sunt puse la dispoziţia publicului în holul muzeului. Vizitatorii le pot consulta şi pot participa chiar la vernisarea expoziţiei, care are loc astăzi, de la ora 10.00.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Gorj, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Gorj şi Şcoala Generală „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu.

La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, Adunarea Națională, formată din 1228 delegați și sprijinită de peste o sută de mii de persoane adunate la eveniment din toate colțurile Ardealului și Banatului, a adoptat o Rezoluțiune care consfințește unirea tuturor românilor din Transilvania și întreg Banatul (cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre) cu România. Ziua de 1 decembrie a rămas ca data care marchează lupta românilor de a-şi întregi ţara, încununând acţiunile de mai înainte ale românilor din Basarabia – 27 martie 1918 şi Bucovina – 15/28 noiembrie 1918.

D.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here