Trichineloză la Băleşti! Proprietarul porcului nu va primi despăgubiri

645

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a semnalat primul caz de trichineloză din acest sezon la un porc sacrificat la finele săptămânii trecute în gospodăria unui localnic din comuna Băleşti.

Dacă până săptămâna trecută, ne puteam mândri cu niciun caz pozitiv de trichineloză la porcii sacrificaţi pe parcursul acestei luni în gospodăriile gorjenilor, acest lucru s-a schimbat în urmă cu câteva zile, când a fost înregistrat primul caz pozitiv.
“Din păcate, avem un caz pozitiv de porc infectat la cineva din comuna Băleşti. Proprietarul gospodăriei a sacrificat doi porci, însă la doar unul dintre animale testul a ieşit pozitiv. Am trimis ulterior o echipă de inspectori la faţa locului care s-au ocupat de denaturarea cărnii prin ardere şi îngropare. Porcul cu pricina nu era băgat în baza de date astfel că proprietarul nu va primi despăgubiri. Este foarte important ca gorjenii să înţeleagă că acolo unde sunt depistaţi porci cu trichineloză pot primi despăgubiri la preţul pieţei, dar doar dacă animalele sunt identificate şi au crotaliu”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.

29.000 de examene, deja efectuate
În pieţele din judeţ, respectiv Târgu-Jiu, Novaci, Rovinari şi Motru preţul unui examen trichineloscopic este de 9 lei, iar la circumscripţiile sanitar-veterinare, adică la medicii concesionari din teritoriu, DSVSA Gorj recomandă un preţ de 10 lei. “Avem șase trichineloscoape cu ecran la circumscripţiile noastre şi 49 la medicii concesionari din teritoriu. Practic, se asigură o siguranţă pe întreg judeţul şi toţi proprietarii de porcine ce vor fi sacrificate vor putea efectua examenul trichineloscopic. Programul de lucru va fi, de asemenea, unul prelungit şi în aceste zile, deoarece încă se mai sacrifică porci până în Ajunul Crăciunului. Până astăzi (n.r. ieri), conform datelor noastre, la nivelul judeţului s-au sacrificat aproximativ 48.000 de porcine şi s-au efectuat 29.000 de examene trichineloscopice”, a precizat şeful DSVSA Gorj. Deţinătorii de animale care vor sacrifica porcine în aceste zile sunt rugaţi să se adreseze medicului veterinar de liberă practică de pe raza localităţii. Obligatoriu se vor aduce probe concludente (muşchi pilier diafragmatic și muşchi intercostali) şi crotaliul.

Şi pesta porcină este în atenţia autorităţilor!
Alături de prevenirea şi diagnosticarea cazurilor de trichineloză, în atenţia inspectorilor sanitar-veterinari s-a aflat în această perioadă şi aplicarea unor măsuri la nivelul exploataţiilor de porci care să ducă la prevenirea pestei porcine africane. Această boală a făcut ravagii în estul Europei astfel că şi la nivelul României, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis o serie de măsuri şi la autorităţile din fiecare judeţ.
Îngrijorarea a pornit de la faptul că, în spaţiul intra-comunitar, comerţul cu porci vii şi produse provenite de la aceştia este liber, iar circulaţia animalelor (în special a porcilor mistreţi) în mediul silvatic nu poate fi controlată. Virusul se poate răspândi şi la porcinele domestice din exploataţii. Pentru a preîntâmpina introducerea bolii în teritoriu, s-au întreprins măsuri legate de avertizarea medicilor veterinari de liberă practică, a fermierilor şi vânătorilor privind recunoaşterea semnelor clinice şi necesitatea notificării imediate a semnelor de boală suspecte, de pregătirea administraţiei cu responsabilităţi în controlul bolilor majore, cu privire la modalităţile de prevenţie şi de combatere a acestei viroze majore, de pregătirea personalului de la punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu ţările terţe privind controlul bagajelor călătorilor şi dezinfecţia care trebuie aplicată mijloacelor de transport. Au fost efectuate controale ale Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene (DSVSA) şi instruiri ale medicilor veterinari oficiali, medicilor veterinari de liberă practică concesionari, responsabililor fondurilor de vânătoare referitoare la semnele bolii, modalitatea de recunoaştere, modul în care a fost informată populaţia.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.