Tratamentul diabetului zaharat cu ajutorul plantelor

546
planteDiabetul apare atunci când pancreasul nu produce insulina suficientă, sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina produsă. Insulina este un hormon produs de pancreas care ajută celulele să preia glucoza din sânge şi să o transforme pentru producerea energiei. Deci, diabetul zaharat se declanşează când organismul nu are suficientă insulină sau nu poate folosi insulina pe care o are pentru transformarea glucozei în energie.

Pe lângă tratamentul recomandat de medic, un tratament adjuvant cu plante şi ceaiuri medicinale, urmat pe o perioadă mai lungă, de cel puţin o lună de zile, este deosebit de eficient, acţionând asupra scăderii nivelului glicemiei.
Cauze ale diabetului precum:
– supraalimentaţie cu glucide (în special zahăr suprarafinat)
– sedentarismul
– stresul
– factorii genetici
Simptome ale diabetului zaharat:
– apetitul alimentar crescut
– scăderea inexplicabilă în greutate
– consumul excesiv de lichide (sete cronică)
– urinări frecvente
– vedere înceţoşată
Pentru tratamentul diabetului zaharat se recomandă un regim alimentar compus din legume, fructe, morcovi, pătrunjel verde, mărar, spanac, ţelină, varză albă, sfeclă roşie etc.
Se recomandă:
Frunze de anghinare – Infuzie din 1 linguriţă de frunze la o cană de apă. Se folosesc în cure de 20-30 zile, cu pauze egale cu durata curei. Se consumă câte 2-3 căni pe zi.
Frunze de afin – Infuzie din 1 lingură de frunze la o cană de apă, consumându-se 2 căni pe zi. Sunt printre cele mai eficiente produse în combaterea diabetului zaharat. De menţionat că efectul curativ al frunzelor de afin depinde foarte mult de perioada de recoltare a acestora, mai precis ele trebuie să fie culese doar înainte de coacerea fructelor.
Frunze de salvie – Infuzie din 1 linguriţă sau o linguriţă şi jumătate de frunze la o cană de apă. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Rădăcină de brusture – Infuzie din o lingură de frunze la o cană de apă. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Frunzele de nuc diminuează setea şi glicozuria. Se administrează sub formă de infuzie din 20 g la un litru apă. Se beau 3-4 căni pe zi.
Rădăcinile de cicoare se prepară sub formă de infuzie şi se consumă câte 2 căni pe zi fiind un zarzavat excelent pentru diabetici.
Tulpini de păpădie consumate proaspete câte 5-6 pe zi, precum şi cura cu salată din frunze de păpădie, timp de 21 de zile (în luna mai putându-se consuma câte 10-15 tulpini pe zi).
De asemenea pentru tratamentul diabetului zaharat se recomandă şi consumul de ţelină, sucul obţinut din castraveţi, praz, morcovi proaspeţi, ceapă şi usturoi.
Pentru diabet zaharat din punct de vedere alimentar trebuie ţinut cont de următoarele :
Alimente permise: carne, peşte, ouă, unt, untdelemn, brânzeturi.
Alimente interzise: prăjituri, dulciuri, vin roşu sau dulce, smochine, stafide, bere, must, ciocolată, băuturi alcoolice, îngheţată, prune.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here