Transalpina, asaltată de turişti

379

DSCN0920Pentru că suntem în plin sezon al concediilor, dar şi pentru că peisajul este absolut superb pe Transalpina, numărul turiştilor care tranzitează această şosea este din ce în ce mai mare. În ultima perioadă se poate spune că Transalpina a fost asaltată de turişti.

 

Inaugurarea oficială a Transalpinei se va face abia în 2012. Totuşi, deşi nu este finalizată în totalitate, ea este practicabilă şi mii de maşini tranzitează săptămânal. În ultimele zile turiştii au luat cu asalt staţiunea montană Rânca şi au pornit pe „Drumul Regelui”. Amatori de drumeţii montane, iubitori ai naturii şi ai peisajelor de munte, cu toţii au ales să-şi petreacă măcar o zi din vacanţă pe Transalpina. Astfel, fumul grătarelor şi zgomotul manelelor se răsfrâng mai mereu pe văile munţilor, iar intensitatea acestora creşte proporţional cu numărul turiştilor.

 

Transalpina depăşeşte Transfăgărăşanul

Multă lume aseamănă Transalpina cu Transfăgărăşeanul. În acest sens, au apărut comercianţi şi pe traseul Transalpinei. Aceştia vin din Novaci şi Baia de Fier şi vând produse specifice zonei: brânză, sirop de muguri de brad sau de fructe de pădure, miere, rachiu, vin şi aşa mai departe. De clienţi nu duc lipsă, aceştia oprind maşinile pe marginea străzii nu doar pentru a surprinde peisajele naturale în obiectivele aparatelor de fotografiat, ci şi pentru a cumpăra produse naturale, direct de la producători. Totuşi, trebuie spus că Transalpina depăşeşte Transfăgărăşanul, după cum susţin specialiştii. Şi turiştii consideră că Transfăgărăşanul a rămas pe locul doi. „Drumul Regelui”, sau Transalpina, conform denumirii oficiale, este şoseaua cea mai înaltă din România (DN 67 C). Aceasta urcă din Novaci (500 m), trece prin Rânca (1.579 m) şi atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 m, pentru a ajunge la Obârşia Lotrului (1.361 m) şi de acolo se continuă până la Sebeş. Dacă Transfăgărăşanul ajunge la 2.000 de metri, „Drumul Regelui”, atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 metri. Aceasta este dovada clară şi de necontestat că Transalpina este cea mai înaltă şosea din România. Porţiunea de drum de la Novaci la Obârşia Lotrului, situată în cea mai mare parte în Gorj, este şi cea care este cel mai bine asfaltată; de aceea, mulţi turişti pornesc din Rânca şi ajung la Obârşia Lotrului – Voineasa, acest traseu fiind cel mai solicitat. Nu trebuie să uităm, însă, că Transalpina este drumul care face legătura între Oltenia şi Ardeal; este totodată şi traseul care se parcurge într-un timp relativ scurt, dacă luăm în calcul faptul că este vorba despre un traseu montan în mare parte. Astfel, dacă în 1935, la inaugurarea Transalpinei, Carol al II-lea şi suita sa au parcurs traseul Jina – Novaci în opt ore, în zilele noastre, datorită lucrărilor de reabilitare şi modernizare, Transalpina este parcursă pe traseul Sebeş – Şugag – Obârşia Lotrului – Rânca – Novaci într-un timp de aproximativ 3 – 4 ore. La timpul scurt de traversare a munţilor se mai adaugă şi superbul peisaj de pe traseu, ceea ce fac din Transalpina o adevărată comoară.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here